NHG-hypotheek neemt toe in populariteit

Leestijd: 2 minuten

De afgelopen jaren werden een stuk minder hypotheken afgesloten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Sinds dit jaar zien we voor het eerst weer dat een NHG-hypotheek vaker wordt afgesloten. Wat hier de reden van is en wat de voordelen zijn leggen wij je uit in deze blog.

Wat is een NHG-hypotheek?

Met een NHG-hypotheek wordt bedoeld dat een hypotheek de Nationale Hypotheek Garantie heeft. De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die aan de bank wordt afgegeven door de stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Zo loopt de bank, waar jij je hypotheek afsluit, minder risico wanneer jij bijvoorbeeld door een echtscheiding of baanverlies je hypotheek niet meer zelf kunt betalen.

NHG-grens sinds dit jaar verhoogd

Helaas kan niet iedereen een hypotheek afsluiten met NHG. De stichting WEW hanteert namelijk een maximale koopsom waarvoor NHG verstrekt kan worden. De afgelopen jaren stegen de woningprijzen harder dan de maximale kostengrens van NHG. Hierdoor konden minder mensen in aanmerking komen voor een hypotheek met NHG.

Sinds 1 januari 2023 is de maximale kostengrens om in aanmerking te komen voor NHG verhoogd van € 355.000,- naar € 405.000,-; een stijging van 14%. Dankzij deze verruiming van de NHG- grens en de lichte daling van de huizenprijzen kwam begin dit jaar ineens ongeveer 40% van het woningaanbod op Funda extra in aanmerking voor een NHG-hypotheek.

De voordelen van een NHG-hypotheek

Omdat de geldverstrekker minder risico loopt wanneer jij een hypotheek afsluit met NHG, profiteer je van extra voordelen:

  • Zo betaal je een lagere hypotheekrente van gemiddeld 0,4%
  • Bij gedwongen verkoop neemt NHG de eventuele restschuld over.
  • Als je energiebesparende voorzieningen wilt meefinancieren, dan kan dat tot maximaal 6% bovenop de marktwaarde van je woning. Sinds 2023 is dit bedrag gestegen naar 24.300 euro (6% van 405.000 euro)

Kosten voor een NHG-hypotheek

Wanneer je een hypotheek met NHG wilt afsluiten betaal je eenmalig een borgtochtprovisie van 0,6% over de totale hypotheek. Deze borgtochtprovisie is wel fiscaal aftrekbaar. De kosten kun je vaak snel weer terugverdienen omdat je profiteert van rentekorting. Afhankelijk van hoeveel eigen middelen je beschikbaar hebt voor de aankoop van je woning, kan NHG voor jou wel of niet interessant zijn.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *