Nieuwe schenkregels in 2024; familiehypotheek als alternatief

Leestijd: 3 minuten

De belastingvrije jubelton, die al geruime tijd geen ton meer was, verdwijnt binnenkort definitief. Vanaf 2024 veranderen de schenkregels en wordt de belastingvrijstelling voor schenkingen ten behoeve van een eigen woning afgeschaft. Voor iedereen die overweegt een schenking te doen voor de aankoop van een woning voor een kind, is het nú het moment om actie te ondernemen. Toch zijn er ook nog andere mogelijkheden wanneer je familie wilt helpen aan een nieuwe woning of hypotheek, denk bijvoorbeeld aan een familiehypotheek. Wij zetten de mogelijkheden voor jou op een rij!

Belastingvrij schenken nog steeds mogelijk in 2023

Met de schenkregels van dit jaar (2023), heb je nog de mogelijkheid om gebruik te maken van de verhoogde vrijstelling van een schenking voor de eigen woning en hoef je hier geen schenkbelasting over te betalen. Wanneer je dit jaar een bedrag ontvangt, met een maximum van 28.947 euro, mag je twee jaar de tijd nemen om dit bedrag te besteden voor de aanschaf van een nieuwe woning (ook al heb je deze woning nog niet). Belangrijk is dat je de volledige schenking hebt ontvangen vóór 31 december 2023 en vóór je veertigste verjaardag.

De schenking voor de woning heeft in 2023 hetzelfde maximale bedrag als de vrij besteedbare schenking. Het grote verschil tussen beide is dat de schenking voor de woning ook afkomstig kan zijn van iemand anders dan je ouders, terwijl de vrij besteedbare schenking alleen van je ouders mag komen.

Nieuwe schenkregels vanaf 2024

Vanaf 1 januari 2024 gelden er nieuwe schenkregels. Je kunt alleen als ouders nog belastingvrije schenkingen aan je kinderen (18 tot 40 jaar) doen. Dit kan op twee manieren:

  • Je kunt gebruik maken van de jaarlijkse schenkingsvrijstelling: dit is maximaal € 6.633 in 2024.
  • Je kunt gebruikmaken van de eenmalige schenkingsvrijstelling, zonder bestedingseis: dit is maximaal € 31.813 in 2024. Je mag zelf bepalen waar je de schenking aan besteedt.

Wil je meer schenken? Dan ga je schenkingsbelasting betalen

Je kunt ook een hoger bedrag dan de vrijstelling schenken, maar de ontvanger zal dan wel schenkingsbelasting moeten betalen. Deze schenkingsbelasting bedraagt 10%. Als het schenkingsbedrag € 152.368 of meer is, geldt een tarief van 20% voor het deel van de schenking dat deze grens overschrijdt.

Familiehypotheek als alternatief voor schenken

Een aantrekkelijk alternatief is de familiehypotheek. Volgens de Nederlandsche Bank maakt ongeveer een op de zes huishoudens met een hypotheek hier deels of volledig gebruik van. Een familiehypotheek heeft een aantal (belasting)voordelen:  

  • Bredere financieringsruimte:
    Zo kun je bijvoorbeeld een bedrag aan je kind lenen, waarbij je jaarlijks de lasten terug schenkt. Hierdoor wordt de lening niet meegerekend in de maximale hypotheek, en heb je als kind een bredere financieringsruimte. Laat je hier wel goed over adviseren door een van onze hypotheekadviseurs.

  • Hypotheekrenteaftrek blijft gewoon mogelijk:
    Voor de Belastingdienst wordt een hypotheek die is afgesloten bij familie of vrienden op dezelfde manier behandeld als een lening bij een bank. Hierdoor heb je dus ook het recht om gebruik te maken van hypotheekrenteaftrek. Het is echter wel van belang dat je een marktconforme rente hanteert op de lening. Als dit niet het geval is, beschouwt de Belastingdienst de familiehypotheek als een schenking, wat tot gevolg heeft dat je belasting moet betalen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij extra kunt lenen met een schenking of familiehypotheek voor de aankoop van een woning? Vraag jij je af hoe je jouw woning het beste kunt financieren, of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *