Hypotheekrente stijgt weer voor het eerst sinds maanden

Leestijd: 3 minuten

Voor het eerst sinds eind oktober hebben meer geldverstrekkers de hypotheekrente verhoogd dan verlaagd. Ook deze week worden er nieuwe rentestijgingen verwacht. Dit kan erop duiden dat de hypotheekrente op termijn verder zal stijgen. Wat hier de reden voor is en wat je nog kunt verwachten? Dat leggen wij je uit in onze blog!

Stijging hypotheekrente hangt af van kapitaalmarktrente

De stijging van de hypotheekrentes heeft voornamelijk te maken met de stijging van de rente op de kapitaalmarkt, waar hypotheekverstrekkers hun geld weer lenen. Naast de kapitaalmarktrente zijn ook de rentes van staatsleningen een indicator voor de hoogte van de hypotheekrentes.

Laatste rentewijzigingen hebben nog amper effect op de gemiddelde rente

Toch is er nog goed nieuws wat betreft hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar. Tot nu toe hebben de laatste rentewijzigingen nauwelijks invloed gehad op de gemiddelde hypotheekrente voor de meest populaire rentevaste periode van 10 jaar. Dit heeft ermee te maken dat er naast doorgevoerde renteverhogingen ook nog geldverstrekkers zijn die de hypotheekrente verlagen.

Het blijkt namelijk dat de gemiddelde hypotheekrentes voor zowel 10 jaar vast zowel met NHG-garantie als zonder NHG-garantie al meer dan een maand vrijwel op hetzelfde niveau blijven. Deze week bedragen de gemiddelde rentetarieven 3,78 procent voor 10 jaar vast met NHG en 4,27 procent zonder NHG.

Gemiddelde rente kan op termijn alsnog gaan stijgen

Desondanks kan de gemiddelde rente op termijn alsnog gaan stijgen, wanneer geldverstrekkers meer renteverhogingen dan verlagingen blijven doorvoeren, zoals afgelopen week is gebeurd.

Toch is het opmerkelijk dat de hypotheekrente niet al veel meer is gestegen. Momenteel hebben geldvertrekkers namelijk een erg lage winstmarge op de hypotheekrente. De gemiddelde marge voor dit kwartaal is nu zelfs op een van de laagste niveaus sinds 2008.

Stevige concurrentie op hypotheekmarkt nu hypotheekaanvragen stijgen

In dit kwartaal ligt het aantal hypotheekaanvragen via HDN ongeveer 20% hoger dan in het laatste kwartaal van vorig jaar. Vooral de hypotheekaanvragen van starters zijn gestegen, maar ook doorstromers en mensen die hun hypotheek verhogen laten een stijging zien. Dit is positief nieuws voor hypotheekverstrekkers, die graag nieuwe klanten willen aantrekken. Om deze potentiële nieuwe klanten aan zich te binden, streven hypotheekverstrekkers ernaar om de rente op het meest populaire hypotheekproduct – een rentevaste periode van 10 jaar, met NHG – zo laag mogelijk te houden.

Dit lijkt erop te duiden dat er sprake is van hevige concurrentie tussen hypotheekverstrekkers onderling. Mogelijk durven hypotheekverstrekkers deze concurrentiestrijd wel aan te gaan vanwege de forse winsten die vorig jaar werden behaald.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *