Goede start van het jaar: veel verlagingen van de hypotheekrente

Leestijd: 2 minuten

Zoals we eerder al verwachtten is de hypotheekrente nog verder gedaald. Het is inmiddels al de tiende week op rij dat geldverstrekkers de hypotheekrente verlagen. Deze daling van de rentes zien we zowel bij vaste hypotheekrentes als bij variabele rentes. Wij leggen je uit hoe dit precies zit en wat je nog kunt verwachten!

Meeste hypotheekrentes weer onder de 4%

Bij de meeste geldverstrekkers liggen de hypotheekrentes onder de 4%. Deze rentetarieven gelden voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met een rentevaste periode van vijf, tien en twintig jaar. Alleen hypotheekrentes met een rentevaste periode van 30 jaar liggen nog net boven de 4%, maar ook hierbij wordt verwacht dat deze rente nog wat zal dalen. In onderstaande tabel staan de renteverschillen weergegeven van hypotheken met NHG bij diverse geldverstrekkers (gebaseerd op rentestanden van 9 januari 2024).

  Laagste Hoogste
Variabel 3,55% 5,98%
5 jaar vast 3,33% 4,04%
10 jaar vast 3,62% 4,05%
20 jaar vast 3,90% 4,48%
30 jaar vast 4,01% 4,87%

Hier vind je een volledig overzicht van de actuele rentestanden.

Hypotheekrente afhankelijk van kapitaalmarkt en staatsleningen

Dat de hypotheekrentes dalen heeft onder andere te maken met de verlaagde rentes op de kapitaalmarkt, waar hypotheekverstrekkers hun geld kunnen lenen. Net als de kapitaalmarktrente zijn ook de rentes van staatsleningen een indicator voor de hoogte van de hypotheekrentes. Daarnaast zorgen goede inflatiecijfers en optimisme onder beleggers ervoor dat de rentes zijn verlaagd.

Toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt

Verder zien we dat de concurrentie tussen hypotheekverstrekkers toeneemt op de Nederlandse hypotheekmarkt. Een belangrijke graadmeter voor de concurrentie is het verschil tussen de gemiddelde rente voor staatsleningen (voor 10 jaar) en de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast met NHG. Dus, over het algemeen geldt: hoe groter de concurrentie, hoe kleiner het verschil tussen beide rentes.

Als we 2023 vergelijken met 2022, merken we op dat het verschil iets is verminderd. Dit komt onder andere doordat veel geldverstrekkers op een relatief kleinere hypotheekmarkt hun hypotheekvolume willen handhaven. De meest eenvoudige manier om dit te bereiken, is door te concurreren met een scherp rentetarief. Omdat de verwachting is dat de hypotheekmarkt in 2024 op een vergelijkbaar of licht lager niveau zal liggen dan vorig jaar, verwachten we ook in 2024 een aanzienlijke concurrentie tussen de geldverstrekkers.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *