Hogere leencapaciteit zorgt voor stijgende huizenprijzen in 2024

Leestijd: 2 minuten

Financiële experts verwachten dat de huizenprijzen in 2024 verder zullen stijgen met gemiddeld 4%. De stijgende huizenprijzen worden niet alleen veroorzaakt door het krappe aanbod op de woningmarkt, maar ook doordat de meeste huishoudens komend jaar meer kunnen lenen. De hogere leencapaciteit wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Wij zetten deze factoren voor je op een rij!

1) Hogere inkomens door loonsverhoging

Door de hoge inflatie van de afgelopen twee jaar, staat er meer druk op het verhogen van de lonen. Dit zie je vooral terug in de loonsverhogingen tijdens cao-onderhandelingen. Voor 2024 wordt een gemiddelde loonstijging van 5,6 procent voorspeld.

Een toename van het inkomen heeft gunstige gevolgen voor het bepalen van je maximale hypotheek.

2) Dalende hypotheekrente verwacht

De afgelopen weken zagen we al een dalende trend van de hypotheekrente. Eerder schreven we al dat een verdere daling van de hypotheekrente wordt verwacht in 2024. Dit is gunstig voor je maximale leencapaciteit. Bij een lagere rente horen lagere hypotheeklasten, waardoor je dus meer kunt lenen. Toch blijft het nog even afwachten wat de hypotheekrente daadwerkelijk zal doen en hoeveel de rente zal dalen.

3) Hypotheeknormen gunstiger voor bepaalde huishoudens

Vanaf 1 januari 2024 gelden nieuwe hypotheeknormen. Deze nieuwe leennormen zorgen ervoor dat sommige huishoudens erop vooruitgaan, terwijl andere huishoudens minder kunnen lenen. Toch zijn er twee factoren die sowieso gunstig zijn voor bepaalde huishoudens:

  • Alleenstaande huishoudens kunnen € 16.000, – extra hypotheek krijgen: aangezien het om een vast hypotheekbedrag gaat, zal de impact hiervan op lagere inkomensgroepen groter zijn dan op hogere inkomensgroepen. Deze maatregel heeft meer invloed op de huizenprijzen van ”meer betaalbare” woningen.
  • Extra leenbedrag voor woningen met een gunstig energielabel: vanaf komend jaar mogen huizenkopers die een woning kopen met een gunstig energielabel dat hoger is dan E, F of G, meer geld lenen om een huis te kopen. Het idee is dat bewoners van energiezuinige woningen een lagere energierekening hebben, waardoor een groter hypotheekbedrag verantwoord is. Dat bedrag neemt toe met de duurzaamheid van het label.

    Naast dit extra leenbedrag op de hypotheek, bieden veel geldverstrekkers ook een duurzaamheidskorting aan. Dit is een korting op de hypotheekrente wanneer je een woning hebt met een gunstig energielabel. En zoals we eerder al zeiden: hoe lager de hypotheekrente, hoe hoger je leencapaciteit.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd of jij in 2024 een hogere hypotheek kunt afsluiten? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *