Dat woningeigenaren worden gestimuleerd om hun woning te verduurzamen was al bekend. Zo kun je bijvoorbeeld een hogere hypotheek krijgen wanneer je een energiezuinige woning koopt of wanneer je je huidige woning gaat verduurzamen. Daarnaast bieden veel geldverstrekkers ook korting op de hypotheekrente aan wanneer je een woning hebt met een gunstig energielabel. Nu gaan de eerste hypotheekverstrekkers nog een stapje verder: zij financieren uitsluitend nog woningen die minimaal een energielabel C hebben. Wat kun je doen als je een lager energielabel hebt? En zullen andere banken deze maatregelen volgen? Wij leggen het je uit!
Verplicht bouwdepot voor woningen met energielabel lager dan C
bijBouwe en Allianz lopen voorop in de recente ontwikkeling door alleen nog maar hypotheken te verstrekken aan woningen met tenminste energielabel C. Toch maken zij een uitzondering voor woningen met een lager energielabel door alleen hypotheken te verstrekken aan woningen die een duidelijk plan hebben om van een lager label naar minimaal C te verbeteren. Dit doen zij door een verplicht bouwdepot in te stellen met betrekking tot verduurzamen, waarbij het energielabel weer C of hoger moet gaat worden.
Naast de besparingen op je energierekening kan het verduurzamen van je woning ook zorgen voor een waardevermeerdering. Om te bepalen hoeveel je woning precies waard is na verbouwing, is een gevalideerd taxatierapport nodig. De meerwaarde van de woning bepaalt namelijk de hoogte van het bouwdepot. Het is daarom belangrijk om de taxateur vooraf te laten weten wat je precies wilt gaan doen om te verduurzamen. Dit wordt meegenomen in het taxatierapport voor de geldverstrekker.
Verwacht wordt dat meerdere banken maatregelen gaan nemen
bijBouwe en Allianz zijn de eerste hypotheekverstrekkers die rigoureuze maatregelen nemen om duurzaamheid te bevorderen. Verwacht wordt dat er meerdere banken zullen volgen. Naast de maatregel om woningen met een energielabel lager dan C niet meer te financieren spreken banken ook van andere duurzaamheidsmaatregelen, denk bijvoorbeeld aan:
- Opslag hypotheekrente bij een lager energielabel (bovenop/ in plaats van rentekorting bij gunstig energielabel)
- Strengere eisen stellen aan beoordeling energielabel
- Regels verhuisregeling (of meeneemregeling) aanscherpen
Maatregelen kunnen gevolgen hebben voor woningmarkt
De komende tijd zal blijken welke hypotheekverstrekkers de maatregelen van Allianz en bijBouwe zullen volgen. Stel dat alle hypotheekverstrekkers alleen nog maar woningen willen financieren met een energielabel van C of hoger, dan kan dit grote gevolgen hebben voor de woningmarkt. Ten eerste zullen woningen met een laag energielabel moeilijk te verkopen zijn en fors in waarde dalen. Daarnaast kunnen strenge duurzaamheidsmaatregelen zorgen voor uitsluiting van bepaalde groepen op de woningmarkt.
Je zult dus, wanneer je een woning gaat kopen of verkopen, nu al rekening moeten gaan houden met het feit dat hypotheekverstrekkers strenger zullen worden. Let dus goed op het energielabel wanneer je woningen aan het bezichtigen bent. Het is daarnaast ook verstandig om voorafgaand contact op te nemen met een hypotheekadviseur om te zien welke (extra) eisen op dat moment door hypotheekverstrekkers worden gesteld met betrekking tot de duurzaamheid van jouw (toekomstige) woning.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak!
Benieuwd hoeveel jij maximaal kunt lenen voor de aankoop of verduurzaming van een woning? Vraag jij je af hoe je jouw woning kunt verduurzamen en hoe je dit het beste kunt financieren, of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?