Verduurzamen? Met deze maatregelen wordt jouw woning meer waard!

Leestijd: 3 minuten

We kunnen er bijna niet omheen, het verduurzamen van de woning wordt steeds belangrijker. Naast een lagere energierekening maakt verduurzaming je woning bijna altijd meer waard. De geschatte waardevermeerdering bij verduurzaming is 80% tot 100% van de investering. Aangezien duurzame woningen ook nog eens veel beter verkoopbaar zijn, zal de woningwaarde nog verder stijgen. Maar met welke energiebesparende maatregelen wordt jouw woning meer waard? Wij leggen het je uit.

Welke energiebesparende maatregelen leveren het meeste op?

Over het algemeen geldt dat verduurzamen je woning alleen meer waard maakt als de energiebesparende maatregelen je woning aantrekkelijker maken voor potentiële nieuwe eigenaren en als je energieverbruik omlaag gaat. Tegenwoordig hechten mensen steeds meer waarde aan een gunstig energielabel van een woning. Dit heeft te maken met het feit dat energiezuinige woningen, met label A of B, sneller worden verkocht.

In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de geschatte kosten (bij uitbesteding) en terugverdientijd van de meest rendabele energiebesparende maatregelen:

MaatregelGeschatte kosten Terugverdientijd
Spouwmuur isolatie€ 800 – € 3.5003 – 5 jaar
Dak isoleren€ 2.900 – € 3.5003 – 5 jaar
HR++ glas€ 3.000 – € 5.0007 – 10 jaar
Zonnepanelen (10 stuks)€ 4.000 – € 5.0007 – 10 jaar
Warmtepomp (luchtbron)€ 6.500 – € 14.00010 – 15 jaar
Warmtepomp (bodembron)€ 8.500 – € 20.00010 – 15 jaar
Zonneboiler€ 3.50010 jaar

Waar kun je het beste mee beginnen als je wilt verduurzamen?

Wanneer je jouw woning wilt verduurzamen kun je het beste beginnen met een goede isolatie. Het gas om de woning te verwarmen is in veel gevallen namelijk de grootste kostenpost.

Een goed geïsoleerde woning is ook meteen een goede basis voor verdere energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp. Zo hoef je minder energie op te wekken om de woning te verwarmen.

Verduurzaming financieren met je hypotheek

De kosten voor het verduurzamen van je woning kun je meefinancieren met je hypotheek. Daarnaast kun je sinds dit jaar, bovenop je maximale hypotheek, een extra bedrag lenen om je woning te verduurzamen. Hierbij wordt gekeken naar het startlabel van de woning. Het extra leenbedrag neemt toe bij een lager energielabel, aangezien er meer energiebesparende maatregelen nodig zijn.

Het extra leenbedrag staat per startlabel weergegeven in onderstaande tabel:

Startlabel woning Extra leenbedrag
EFG € 20.000
CD € 15.000
AB t/m A+++ € 10.000
A++++ € 0

Je hypotheek en het extra leenbedrag voor energiebesparende maatregelen mogen samen maximaal 106% van de woningwaarde zijn. Dit mag ook de waarde ná het verduurzamen van je huis zijn.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop of verduurzaming van een woning en hoe je dit het beste kunt financieren? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *