Belastingaangifte doen als woningeigenaar: hier moet je op letten

Leestijd: 4 minuten

Je kunt vanaf 1 maart dit jaar weer aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wanneer je een eigen woning bezit zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je de belastingaangifte doet. Zo kan het zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd, omdat je bijvoorbeeld bent verhuisd of uit elkaar bent gegaan met je partner. Wij zetten de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden voor je op een rij!

Nieuwe hypotheek afgesloten? Deze kosten zijn eenmalig fiscaal aftrekbaar

Wanneer je vorig jaar een nieuwe woning hebt gekocht en hiervoor een nieuwe hypotheek hebt afgesloten, dan mag je een gedeelte van de kosten eenmalig aftrekken van je inkomsten in de aangifte over dat jaar. Wij hebben de eenmalig aftrekbare kosten voor je op een rij gezet:

Advies- en bemiddelingskosten Je mag de advies- en bemiddelingskosten voor het afsluiten van je hypotheek (eenmalig) aftrekken.
Notariskosten Alleen de kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en inschrijvingskosten voor de hypotheekakte bij het Kadaster mag je aftrekken.
Taxatiekosten Vaak is het bij een hypotheekaanvraag verplicht om een taxatierapport aan te leveren. Ook deze kosten zijn aftrekbaar.
Kosten Nationale Hypotheek Garantie (NHG) Heb jij een woning gekocht met NHG? Dan mag je de NHG-kosten (0,6 % van het totale hypotheekbedrag) aftrekken.
Kosten voor verlengen hypotheekofferte Heb je kosten gemaakt om de hypotheekofferte te verlengen (ook wel bereidstellingsprovisie)? Dan kun je ook deze kosten aftrekken.

Hypotheekrenteaftrek en eigenwoningforfait

Wanneer je een eigen woning bezit mag je de rente die je over de hypotheekschuld betaalt, onder bepaalde voorwaarden, jaarlijks aftrekken van je inkomen. Deze regeling heet de hypotheekrenteaftrek. Je krijgt dan een gedeelte van je hypotheekrente terug.

Voordat je als woningeigenaar kunt profiteren van belastingvoordeel krijg je eerst te maken met een fiscale bijtelling: het eigenwoningforfait. Als je een woning bezit wordt er een fictief deel bovenop je inkomen geteld, omdat jouw woning wordt gezien als vorm van inkomen. Dit heet het eigenwoningforfait en is altijd een percentage (0,35% in 2024) van de WOZ-waarde van de woning. 

Het eigenwoningforfait is de basis om te berekenen hoeveel hypotheekrente je van je inkomstenbelasting mag aftrekken. Alle rente die je in een jaar bóven het eigenwoningforfait betaald, mag je aftrekken van je inkomstenbelasting in box 1. 

Woning verkocht met overwaarde? Let op de bijleenregeling

Wanneer je jouw eigen woning verkoopt en een andere woning koopt, dan kan dit gevolgen hebben voor je hypotheekrenteaftrek. Dit is het geval wanneer er sprake is van een overwaarde op de oude woning. De overwaarde wordt ook wel de eigenwoningreserve genoemd. 

Deze overwaarde moet je gebruiken bij het financieren van de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan kan je ook besluiten om een bedrag te lenen voor je nieuwe woning, in plaats van de overwaarde te gebruiken. De rente op het bijgeleende bedrag is dan niet aftrekbaar. Dit heet de bijleenregeling.

Dus wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit kun je uitsluitend de hypotheekrente aftrekken over de koopsom van de nieuwe woning min de overwaarde van de verkochte woning.

Uit elkaar met je (ex)partner? Dan zijn er verschillende mogelijkheden met de belastingaangifte

Wist je dat je in het jaar waarin je uit elkaar gaat nog steeds gezamenlijk belastingaangifte kunt doen als fiscale partners? Het is niet verplicht, maar het kan vaak voordelig zijn. Na het jaar van de scheiding zijn er verschillende mogelijkheden met betrekking tot de belastingaangifte. Samen bepaal je wie welk deel aangeeft voor de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait.

Heb je een bouwdepot voor verbouwing of een nieuwbouwwoning? Let dan op deze kosten

Bouwrente
In de periode nadat je de koop-aannemingsovereenkomst hebt ondertekend, maar voordat je de sleutel krijgt, maakt de aannemer ook kosten. Hiervoor betaal je bouwrente. Zie het als een vergoeding voor het feit dat je aannemer de bouwkosten voorschiet. Die rente is niet gelijk aan de actuele hypotheekrente; de aannemer mag het rentepercentage zelf bepalen. Deze bouwrente is wel fiscaal aftrekbaar.

Let op: dit geldt dus alleen over de bouwrente die je betaalt het tekenen van de koop-aannemingsovereenkomst, en dus niet over de periode vóór het tekenen van de overeenkomst.

Renteverlies
Daarnaast betaal je een bedrag aan hypotheekrente als je nog niet in je nieuwe woning woont en ontvang je tegelijkertijd rente over het bedrag in het bouwdepot. Doordat er steeds meer geld uit het bouwdepot wordt gehaald voor de bouw, krijg je steeds iets minder depotrente. Het verschil tussen de rente die je ontvangt en betaalt, neemt daardoor toe. Dit heet renteverlies. Je mag dit renteverlies (tijdens de bouw) fiscaal aftrekken.

Verbouwing
Als je een lening afsluit voor een verbouwing van je huis, dan kan je de rente over die lening tot zes maanden nadat je de lening hebt afgesloten aftrekken van de belasting.

Controleer de vooraf ingevulde belastingaangifte goed

Hypotheekverstrekkers zijn wettelijk verplicht om je financiële gegevens door te geven aan de Belastingdienst. Dit is handig omdat je gegevens vooraf al worden ingevuld in de belastingaangifte. Toch is het belangrijk om alles goed te controleren en foutieve of missende gegevens aan te vullen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *