Huizenprijzen stijgen verder en meer woningen verkocht

Leestijd: 3 minuten

Zoals eerder al werd verwacht stijgen de huizenprijzen dit jaar verder. Daarnaast zijn er ook meer woning verkocht ten opzichte van vorig jaar. Dit komt omdat de omstandigheden voor potentiële woningkopers behoorlijk zijn verbeterd. Zal deze trend zich blijven voortzetten? En wat zijn de verwachtingen voor de woningmarkt dit jaar? Wij leggen het je uit in onze blog.

Huizenprijzen bijna 2% hoger dan jaar geleden

Wanneer we de huizenprijzen van januari dit jaar vergelijken met dezelfde maand in 2023 dan ligt deze 1,8% hoger. De beperkte stijging komt doordat in de eerste helft van 2023 de huizenprijzen nog daalden. Sinds juni vorig jaar is er sprake van een continue stijging van de huizenprijzen en is de gemiddelde huizenprijs tot nu toe met 4,7% gestegen. Ook deze maand is er sprake van een stijging van de huizenprijzen. In januari van dit jaar was de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning 433.285 euro.

Aantal verkochte woningen ook fors gestegen

Niet alleen de huizenprijzen stijgen in vergelijking met vorig jaar, ook het aantal verkochte woningen is fors gestegen. In januari dit jaar wisselden ruim 14.000 woningen van eigenaar. Dat is ruim 10 procent meer dan in januari vorig jaar (2023).

Stijgende huizenprijzen veroorzaakt door hogere leencapaciteit huishoudens

De stijgende huizenprijzen komen onder andere doordat de meeste huishoudens dit jaar meer kunnen lenen. De hogere leencapaciteit wordt veroorzaakt door meerdere factoren. Zo zijn veel inkomens gestegen door forse loonsverhogingen. Daarnaast zijn voor veel huishoudens de hypotheeknormen in 2024 gunstiger dan in 2023. Tot slot is de gemiddelde hypotheekrente gedaald ten opzichte van een jaar geleden. Bij een lagere rente horen lagere hypotheeklasten, waardoor je dus meer kunt lenen. Toch blijft het nog even afwachten wat de hypotheekrente daadwerkelijk zal doen aangezien de hypotheekrente voor het eerst sinds maanden weer iets stijgt.

Gemiddeld aangevraagde hypotheekbedrag betere indicator huizenprijzen

De cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen een iets vertekend beeld schetsen. Het geeft namelijk de ontwikkeling weer van de prijzen voor woningen die reeds gepasseerd zijn bij de notaris.
Hierbij gaat het om woningen die al enkele weken of maanden eerder zijn verkocht.

De ontwikkeling van het gemiddeld aangevraagde hypotheekbedrag is vaak een betere indicator hoe de huizenprijzen zich op korte termijn verder zullen ontwikkelen. Wanneer je namelijk een woning hebt gekocht, ga je vaak zo snel mogelijk de hypotheek regelen. Vervolgens zit er gemiddeld ruim 2 maanden tussen het moment van aanvragen van een hypotheek en het moment waarop de hypotheek passeert. Het gemiddelde aangevraagde hypotheekbedrag is sinds tussen februari 2023 en februari 2024 gestegen met 7,6%. Dit percentage ligt dus hoger dan wat de cijfers die het CBS bekend heeft gemaakt.

De verwachting is dus dat de gemiddelde huizenprijzen dit jaar nog wel verder zullen stijgen en dat deze trend zich dus zal blijven voortzetten.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Ben jij van plan een nieuwe woning te kopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *