Huizenprijzen stijgen tot nieuwe recordhoogte

Leestijd: 2 minuten

De huizenprijzen zijn de afgelopen maand fors gestegen en hebben hiermee een nieuw record bereikt. In mei dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs met 8,6 procent ten opzichte van vorig jaar, de sterkste toename dit jaar. De opmars van de huizenprijzen, mede door krapte op de woningmarkt, lijkt voorlopig nog niet te stoppen. Dat de huizenprijzen blijven stijgen heeft ook te maken met de forse loonstijgingen van de afgelopen tijd en overgebleven spaargeld dat steeds vaker wordt besteed aan een (nieuwe) woning.

Huizenprijzen stijgen steeds sneller

In mei dit jaar steeg de gemiddelde huizenprijs met 8,6% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde huizenprijs lag in mei 2024 op € 445.430. In dezelfde maand een jaar eerder was dit nog € 403.913 euro. Huizenkopers betaalden in mei 2024 gemiddeld € 41.000 meer voor hun nieuwe woning ten opzichte van mei vorig jaar.

Ook het tempo waarin de huizenprijzen stijgen neemt verder toe. Op jaarbasis stegen de huizenprijzen in maart dit jaar met 5,4%, in april met 5,4% en in mei met 8,6%, de grootste toename dit jaar.

Meer woningen verkocht, ondanks hoge huizenprijzen

Ondanks de hoge huizenprijzen en het krappe woningaanbod zijn er meer woningen verkocht in vergelijking met vorig jaar. In totaal zijn vorige maand 17.591 woningen van eigenaar gewisseld, dat is bijna 17% meer dan in mei 2023.

Woningtekort en loonstijgingen drijven huizenprijzen verder op

Al jarenlang is er sprake van een woningtekort, aangezien meer mensen een huis willen kopen dan de hoeveelheid woningen die te koop staat. Hierdoor stijgen de huizenprijzen, omdat potentiële kopers in veel gevallen overbieden op de vraagprijs.

Daarnaast zorgen ook de flinke loonstijgingen van de afgelopen tijd voor stijgende huizenprijzen, omdat hierdoor meer ruimte ontstaat om hogere hypotheeklasten te kunnen dragen.

Spaargeld vaker ingezet voor aankoop of verduurzamen woning

Ook kiezen steeds meer mensen ervoor om overgebleven spaargeld in te zetten voor de aankoop van een nieuwe woning, waardoor er meer ruimte is om te overbieden.

Er zijn echter ook veel woningeigenaren die hun spaargeld gebruiken om hun woning te verduurzamen. Het verduurzamen van de woning leidt ook tot stijgende huizenprijzen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop of verduurzaming van een woning, en hoe je dit het beste kunt financieren? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *