Vakantieperiode het ideale moment om een huis te kopen

Leestijd: 3 minuten

De vakantieperiode staat weer voor de deur! Wat veel mensen echter niet weten is dat deze periode het ideale moment is voor (potentiële) woningeigenaren om een nieuwe woning te kopen. In de vakantieperiode is er minder drukte op de woningmarkt en dus ook minder concurrentie van andere kopers. Daarnaast zien we dat verkopers er steeds vaker voor kiezen om hun woning juist in de zomer te koop te zetten. Waarom is dit eigenlijk zo? Wij leggen het je uit!

Woningaanbod stijgt vaker in de zomer

Voorheen wachtten verkopers vaak tot ná de vakantieperiode met het te koop zetten van hun woning. Tegenwoordig zien we dat – juist in de zomer – steeds meer woningen te koop worden aangeboden. Uit cijfers blijkt namelijk dat woningen in de zomermaanden beter verkoopbaar zijn en ook sneller worden verkocht. Dit heeft, naast de krapte op de woningmarkt, met meerdere factoren te maken.

Minder concurrentie van andere kopers

Zo hebben potentiële kopers in de vakantieperiode alle rust en tijd om op huizenjacht te gaan en woningen te bezichtigen. Aangezien veel mensen in deze periode op vakantie zijn, heb je als koper ook minder directe concurrentie van andere geïnteresseerden. De vakantieperiode wordt gezien als stilte voor de storm in september, hier profiteer je als koper van wanneer je op zoek bent naar een woning.

Daarnaast vinden veel mensen de vakantieperiode een fijn moment om te verhuizen, aangezien ze vaak voor langere tijd vakantie hebben. De ideale periode dus om te verhuizen, zeker wanneer er nog een en ander valt te klussen in de nieuwe woning!  

Woningen beter verkoopbaar en sneller verkocht

Zoals we eerder al schreven zijn woningen in de zomermaanden beter verkoopbaar en worden bovendien ook sneller worden verkocht. Zonnige foto’s van de woning op huizensites en bezichtigingen op zomerse dagen dragen bij aan een positieve indruk op potentiële kopers. Bovendien is het, tijdens een bezichtiging, makkelijker om de onderhoudsstaat van een woning goed in te schatten. Dit komt ten goede aan de verkoopbaarheid en verkoopsnelheid van de woning.

Vooral woningen met tuin populairder

Wanneer we kijken naar cijfers uit voorgaande jaren zien we dat vooral woningen met een tuin veel vaker worden verkocht in de zomermaanden. Door het warme weer in de zomerperiode stijgt bij veel mensen de behoefte aan een woning met een tuin. Een tuin in volle bloei en tegen een zonnige achtergrond zorgt voor een positief sentiment bij kopers en maakt dat deze woningen populairder zijn in de vakantieperiode.

Meer woningen gekocht in studentensteden

In veel gevallen verhuizen aankomende studenten tijdens de vakantieperiode naar hun nieuwe studentenstad. In grote Nederlandse studentensteden – zoals Leiden, Utrecht, Groningen of Delft – zien we in de vakantieperiode een stijging van het aantal aankopen van (tweede) woningen. Het aantal aankopen van tweede woningen in studentensteden stijgt in de vakantieperiode veel harder dan in andere steden. Het zijn voornamelijk ouders die een tweede woning kopen, waar hun kind tijdens de studie kan gaan wonen.

Natuurlijk is het niet vanzelfsprekend dat je als ouder een tweede woning kunt kopen voor je kind. Gelukkig zijn er nog andere manieren hoe jij als ouder je kind kunt helpen met de aankoop van een nieuwe woning. Lees hier wat jij kunt doen!

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop van een woning, en hoe je dit het beste kunt financieren? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *