Prinsjesdag 2021: wat moet je weten als huiseigenaar?

Leestijd: 2 minuten

Het is de week van Prinsjesdag 2021, de Miljoenennota en de Algemene Beschouwingen. Hypotheek24 zet de nieuwe maatregelen relevant voor huidige en toekomstige huiseigenaren op een rijtje.

Foto: Minister Wopke Hoekstra met de Miljoenennota

Eén miljard euro extra voor woningbouw

De komende 10 jaar wordt er ieder jaar 100 miljoen euro ingezet om woningbouw te stimuleren. Dat kan bijvoorbeeld ingezet worden door gemeentes om vervuilde grond te saneren, infrastructuur naar nieuwe woonwijken te verbeteren en nieuwe nieuwbouwprojecten in gang te zetten.

Subsidie voor verduurzaming van woningen

Voor het verduurzamen van woningen komt extra subsidie beschikbaar. In 2022 tot en met 2024 gaat dit om:

  • 288 miljoen euro voor het installeren van hybride warmtepompen; én
  • 514 miljoen euro voor isolatie van koop- én huurwoningen.

Ben je huiseigenaar en wil je je woning verduurzamen? Volg dan dit stappenplan van de overheid voor het aanvragen van subsidie.

Hypotheekrenteaftrek wordt verder afgebouwd

Vanaf 1 januari 2022 kan je je hypotheekrente tot maximaal 40% aftrekken van je belasting. Dit is nu nog maximaal 43%. Dit is relevant voor mensen die met hun inkomen in de hoogste belastingschijf vallen, wat betekent dat ze meer dan € 69.398,00 verdienen. Zit je in de laagste schijf? Dan verandert er voor jou niks aan de hypotheekrenteaftrek.

Afbouw Wet Hillen

Net zoals de hypotheekrenteaftrek, wordt de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld al vanaf 1 januari 2019 gefaseerd afgebouwd. Zo ook per 1 januari 2022, wanneer de maximale aftrek 86,66% gaat bedragen over het verschil tussen het eigenwoningforfait en de betaalde hypotheekrente.

Met deze maatregel krijg je dus te maken als de hypotheekrente die je jaarlijks betaalt lager ligt dan het eigenwoningforfait. In 2022 zal het eigenwoningforfait in de meeste gevallen 0,45% van de WOZ waarde bedragen.

Overdracht eigenwoningverleden aan partner

Als je samen met een partner een huis koopt, kan je te maken krijgen met het eigenwoningverleden van je partner. Je partner kan bijvoorbeeld nog overgangsrecht hebben of een overwaarde van een oude woning die ingezet moet worden bij een nieuwe woning. De regels hiervoor veranderen per 1 januari 2022. Bespreek dit dus vooral in een gesprek met je hypotheekadviseur als je een nieuwe woning gaat kopen.

NHG kostengrens gaat omhoog (en de premie omlaag)

Aanvullend op Prinsjesdag heeft de stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bekend gemaakt dat de kostengrens per 1 januari 2022 omhoog gaat naar 355.000 euro. Een stijging van 30.000 euro. Hierdoor kan je dus een duurdere woning kopen én toch in aanmerking komen voor de lagere rente van NHG. Tegelijkertijd ga je nog 0,6% van de hypotheeksom betalen als NHG premie. Deze is nu nog 0,7%.

Meer weten?

Wil je meer weten over de wijzigingen van Prinsjesdag 2021? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *