Isoleren, koel in de zomer en warm in de winter

Leestijd: 3 minuten

Isolatie biedt zowel voordelen in de winter als in de zomer. Bovendien bespaar je met een volledig geïsoleerd huis een hoop energiekosten. Naast het reguleren van warme en koude lucht zorgt isolatie er ook nog eens voor dat je minder last hebt van geluidsoverlast.

In de winter is het warm stoken van een woning niet alleen prijzig, maar het is in veel gevallen ook nog eens slecht voor het milieu. Veel woningen maken namelijk gebruik van fossiele brandstoffen om warmte te generen.

Goedkoper en warmer: isoleer

Daarom wordt er bij nieuwbouwprojecten steeds meer ingezet op duurzame energiebronnen en goede isolatie. Een goed geïsoleerde woning zorgt voor een lagere energierekening én een warmere woning.

Wil jij jouw woning verduurzamen? Dan is isolatie een goed beginpunt! Er zijn tal van manieren om de woning te isoleren. Je kunt er voor kiezen om het dak, de muren, de vloer of de ramen te isoleren. Sommige oplossingen vergen een verbouwing, anderen zijn binnen no time gefikst.

Goede voorbereiding

Men zegt het niet voor niets: ‘Een goede voorbereiding is het halve werk.’ Voordat je jouw woning gaat isoleren zijn er een aantal dingen die je moet controleren.

Bestaande gebreken

Allereerst is het belangrijk om te kijken of de woning gebreken heeft die de integriteit van de isolatie kunnen aantasten. Zo kan lekkage bijvoorbeeld tot houtrot en vochtplekken leiden. Voordat je de woning isoleert is het belangrijk om deze problemen eerst op te lossen. Zo weet je zeker dat het isolatiemateriaal onaangetast blijft en zijn werk kan blijven doen.

Bestaande isolatie

Daarnaast is het belangrijk om te inventariseren of de woning al (gedeeltelijk) is geïsoleerd. Het plaatsen van na-isolatie of extra isolatie kan namelijk leiden tot vochtproblemen en de gevolgen die daaruit voortvloeien.

Check de ventilatie

Wanneer je jouw woning isoleert, heeft dit bijna altijd invloed op de ventilatie van de woning. Goede ventilatie betekent dat je voortdurend ventileert. Oudere woningen (voor 1975 gebouwd) hebben over het algemeen weinig isolatie. Het grote aantal kieren zorgt bij deze huizen vaak voor een natuurlijke ventilatie. Als je dit isoleert verandert de vochthuishouding en de ventilatie van de woning. Het kan in dit geval nodig zijn om aanvullende ventilatie maatregelen te treffen.

Subsidie aanvragen

Als je de isolatie van jouw woning verbetert, dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor subsidie. Je kunt de zogenaamde Subsidie voor duurzame energie (ISDE) aanvragen nadat je de isolatie van jouw woning hebt verbeterd.

De subsidie geldt voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Om in aanmerking te komen moet je:

  • minimaal twee isolatiemaatregelen treffen
  • of één isolatiemaatregel treffen én bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler aanschaffen

Kom je niet in aanmerking voor subsidie? Dan kan je de kosten vaak meefinancieren in je hypotheek. Bij energiebesparende maatregelen, zoals isolatie, kan je namelijk zowel extra lenen op basis van je inkomen als op basis van de waarde van je woning.

(Duurzame) isolatiematerialen

Er zijn tal van isolatiematerialen verkrijgbaar. De efficiëntie van het isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in R-waardes. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie. Dit wordt bepaalt door het materiaal en de dikte. Er zijn drie categorieën met isolatiemateriaal:

  • Minerale wol, waaronder glas- en steenwol
  • Kunststoffen, zoals UF-schuim, EPS-schuimparels, PURschuim, EnveriFoam, Kunststofschuim isolatieplaten (tempex en PUR-schuim), folie isolatie of thermosheets, los gespoten PUR-schuim, bodemparels en isolatiechips
  • Natuurlijke isolatiematerialen zoals vlas, hennep, schapenwol, stro, houtvezel en isolatiemateriaal gemaakt van oude kleding.

Het gebruik van minerale wol en kunststof is erg gebruikelijk, maar in het kader van duurzaamheid bieden natuurlijke isolatiematerialen een heel goed alternatief.

Meer weten?

Wil je meer weten over het verduurzamen van jouw woning? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *