Een hypotheek zonder werkgeversverklaring?

Leestijd: 2 minuten

Het aanvragen van een werkgeversverklaring ervaren veel mensen als iets vervelends. Eerst moet je je werkgever erom vragen en dan wordt die ook nog vaak verkeerd ingevuld. Niet voor niets is dit het meest afgekeurde document door geldverstrekkers. Je kan tegenwoordig ook een hypotheek aanvragen zonder dat je een werkgeversverklaring nodig hebt. Hoe dat werkt leggen we in deze blog uit!

werkgeververklaring aanvragen bij je werkgever ervaren veel mensen als een hindernis. Hoe sluit je een hypotheek zonder werkgeversverklaring?

Alternatief voor de werkgeversverklaring

Voor mensen met een vast dienstverband, is het mogelijk om je inkomen vast te stellen aan de hand van je UWV bericht. Dit bericht download je bij het UWV zelf door in te loggen met DigiD. Hierop staan al je loongegevens, aangezien je werkgever deze aan het UWV moet doorgeven. De hypotheekadviseur berekent vervolgens met je UWV bericht en je loonstrook je toetsinkomen.

Hoe wordt het toetsinkomen bepaald?

Bij het berekenen van je inkomen, wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen 12 maanden. Als er hele grote schommelingen in je inkomen zitten, wordt er gekeken naar het inkomen van de afgelopen 24 maanden.

Is dit inkomen lager dan wat je verwacht dat er op je werkgeversverklaring staat? Dan is het vaak toch verstandig om een werkgeversverklaring aan te vragen. Ook als je bijvoorbeeld net een salarisverhoging hebt gehad, kan je vaak meer lenen op basis van een werkgeversverklaring. 

Ik heb een tijdelijk contract? Mag het dan ook?

Tot de coronacrisis was het ook mogelijk om met een tijdelijk contract gebruik te maken van het UWV verzekeringsbericht. Er wordt dan wel standaard naar het inkomen van de afgelopen 36 maanden gekeken. Niet zo gunstig dus als je de afgelopen jaren in inkomen gestegen bent.

Door de coronacrisis heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) besloten dat het UWV verzekeringsbericht alleen gebruikt kan worden bij vaste contracten. Dit omdat de geldverstrekkers bij mensen met een tijdelijk contract uitgebreider willen kijken wat de situatie precies is. En een werkgeversverklaring geeft in dat geval meer informatie.

Meer weten?

Wil je meer weten over het aanvragen van een hypotheek zonder een werkgeversverklaring? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *