Geen vast contract en toch een woning kopen?

Leestijd: 2 minuten

 

Overal om je heen zie je mensen huizen kopen, maar hier zit jij: leuke baan, geen vast contract. Met lood in je schoenen ga je naar je leidinggevende en informeert naar de mogelijkheden om een vast contract te krijgen. ‘Dat doen we momenteel niet’, is het antwoord. ‘Een intentieverklaring wellicht?’ informeer je nog. ‘Nee, sorry, ook dat kunnen we niet doen,’ hoor je terug. Zit je dan op een dood spoor op weg naar je droomhuis? Nee, zeggen wij je bij Hypotheek24.nl. Ook zonder intentieverklaring zijn er een fiks aantal mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje…

 

Geen vast contract
Heb je op dit moment een tijdelijk contract? Vraag dan aan je werkgever of ze een intentie willen afgeven dat je na dit contract een vast contract krijgt, de zogenaamde intentieverklaring. Als je deze intentie krijgt, kan er uitgegaan worden van je huidige inkomen.

Wil je werkgever hier niet aan meewerken? In dat geval kijkt de geldverstrekker naar je gemiddelde inkomen van de afgelopen 3 jaar. Dit is niet altijd voldoende en daarom zijn er gelukkig nog een aantal andere opties, namelijk de perspectiefverklaring of een uitzondering voor bepaalde beroepen.

Perspectiefverklaring
Wanneer je als uitzendkracht werkt is het lastiger om een hypotheek te krijgen. Als je minimaal 1 jaar in dienst bent bij hetzelfde uitzendbureau, dan zou een perspectiefverklaring de oplossing kunnen zijn. Je uitzendbureau kijkt dan naar je opleiding, werkervaring en beoordelingen van je opdrachtgever(s). Als ze op basis hiervan vinden dat je hetzelfde loon kan blijven verdienen de komende jaren, zullen ze je een perspectiefverklaring geven. Je mag dan voor je hypotheek dan uitgaan van het opgegeven inkomen op de werkgeversverklaring. Bij steeds meer geldverstrekkers is het mogelijk een perspectiefverklaring te gebruiken!

Advocaat-stagiaire of arts in opleiding?
Als advocaat-stagiaire of arts in opleiding krijg je een contract voor de duur van je opleiding. Vaak krijg je dan geen intentieverklaring. Als je wel een intentieverklaring krijgt, is deze afhankelijk van het wel of niet behalen van je opleiding. Hierdoor wordt de intentie helaas niet als geldig gezien.

Maar niet getreurd. Als aankomend arts of advocaat zijn er een aantal banken die gewoon van je huidige inkomen uit willen gaan. Deze banken kijken naar je toekomstige inkomen in plaats van je contractsoort. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Arbeidsmarktscan
In de huidige arbeidsmarkt is het lastig om een vast contract te krijgen. Je krijgt vaak eerst een aantal tijdelijke contracten en dan is het nog maar de vraag of deze opgevolgd gaat worden door een vast contract. Daarnaast komen er steeds meer ZZP’ers. Om in te spelen op deze flexibele arbeidsmarkt, start NHG eind dit jaar een pilot met de arbeidsmarktscan. Simpel gezegd geeft de arbeidsmarktscan weer wat de kansen van iemand zijn op de arbeidsmarkt. Op basis van deze scan kijken ze of je wel of niet een hypotheek kan krijgen. Het toffe van de arbeidsmarktscan is dat deze niet alleen beschikbaar is voor uitzendkrachten, maar ook voor ZZP’ers! Zodra de uitkomsten van deze pilot bekend zijn, informeren we je verder!

Jouw mogelijkheden
Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Plan dan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *