Meer hypotheken, minder woningen… Hoe kan dat?

Leestijd: 2 minuten

Geschreven door: Robin Provoost

In de eerste helft van 2019 is er een recordaantal hypotheekaanvragen gedaan. Dit aantal steeg met 1,5 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018. Daardoor is 2019 het jaar met het hoogste aantal hypotheekaanvragen tot nu toe in vijf jaar tijd. In eerste instantie lijkt de verklaring hiervoor te liggen in een toenemende vraag naar nieuwe woningen. Er worden echter steeds minder woningen verkocht. Dit geldt zowel voor bestaande woningen als voor nieuwbouw. Hoe zit het dan met de toename van het aantal hypotheekaanvragen?


De groei in hypotheekaanvragen is te danken aan oversluiters en doorstromers op de woningmarkt. Deze groepen hebben achtereenvolgens 10 en 5 procent meer aanvragen gedaan ten opzichte van de laatste zes maanden van 2018. Een van de redenen om over te sluiten is de historisch lage rente en de gestegen woningwaarde. Zo is het rentepercentage voor een 10 jaar rentevastperiode voor een hypotheek met NHG momenteel* 1,35 procent. Klik hier voor het actuele renteoverzicht.

Lage rente dus oversluiten!
De meest voor de hand liggende reden voor het oversluiten van de hypotheek is dus de huidige lage rentepercentages. Nog nooit was de rente zó laag als vandaag de dag. Het is daardoor waarschijnlijk dat je momenteel nog een hypotheek hebt met een hoger rentepercentage. Door jouw hypotheek over te sluiten kan ook jij profiteren van een lagere rente waardoor je maandlasten zullen dalen en jij geld bespaart.

Is oversluiten ook voor jou interessant?
Hoe weet je of het ook voor jou interessant is om je hypotheek over te sluiten? Om hierachter te komen, is het belangrijk om te weten hoelang je rente nog vast staat. Als je rente nog een aantal jaar vaststaat, zal je waarschijnlijk een boeterente betalen om de resterende periode af te kopen. Door de lage rentes zijn de boeterentes helaas óók hoger geworden.


Tip van Toni: je kan bij je bank een vrijblijvende berekening opvragen hoe hoog jouw boete is.


Belastingvoordeel

Ondanks een mogelijke boeterente kiezen veel mensen ervoor om toch over te sluiten omdat de besparing groter is dan de kosten. Je kan de boeterente vaak meefinancieren in je nieuwe hypotheek, waardoor je óók kan oversluiten als je niet voldoende spaargeld hebt om de boeterente zelf te betalen. Daarnaast is het handig om te weten dat je je boeterente eenmalig kan aftrekken van je belasting. Interessant belastingvoordeel dus!

Benieuwd hoeveel jij kunt besparen op je maandlasten door je hypotheek over te sluiten? Maak hier een berekening of boek hier een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs.

* Disclaimer

De door Hypotheek24.nl verstrekte informatie is ontleend aan bronnen die betrouwbaar mogen worden geacht, maar voor de juistheid en volledigheid daarvan kan niet worden ingestaan. De verstrekte informatie is uitsluitend indicatief en kan op ieder moment zonder verdere aankondiging worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *