Wat is het verschil tussen bruto- en netto maandlasten?

Leestijd: 2 minuten

Op het moment dat je je hypotheek hebt afgesloten krijg je te maken met maandlasten. Als je kiest voor een annuïtaire of een lineaire hypotheek dan bestaan je maandlasten altijd uit een stukje aflossing en hypotheekrente. We leggen je uit wat het verschil is tussen bruto- en netto maandlasten.

Bruto vs. Netto

De maandlasten van je hypotheek kan je onderverdelen in bruto- en netto maandlasten. Het verschil zit ‘m in de hypotheekrenteaftrek. Dat is het deel van de rente die je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Bruto maandlasten = aflossing + hypotheekrente

Netto maandlasten = aflossing + hypotheekrente – hypotheekrenteaftrek

Het verloop van de bruto- en netto maandlasten is bij de annuïtaire- en lineaire hypotheek verschillend. Dat is goed om te weten als je gaat kiezen tussen deze twee hypotheekvormen.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek betaal je aan het begin van de looptijd van de hypotheek weinig aflossing en veel rente. Naarmate de looptijd van de hypotheek vordert, ga je steeds meer aflossing betalen en minder hypotheekrente. Hierdoor gaan je netto maandlasten omhoog.

Lineaire hypotheek

Tijdens de looptijd van de lineaire hypotheek betaal je altijd een vast bedrag aan aflossing. De hypotheekrente die je betaald wordt steeds lager doordat de hypotheekschuld ook steeds lager wordt. Hierdoor nemen zowel de bruto als netto maandlasten af naarmate de hypotheek langer loopt.

Aflossingsvrije hypotheek

Tijdens de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente over de openstaande schuld. Omdat je niet aflost op de schuld, blijft je schuld even hoog en zijn je bruto- en netto maandlasten gedurende de rentevaste periode gelijk.

Hou er wel rekening mee dat je niet aflost en je aan het einde van de looptijd van 30 jaar, het openstaande hypotheekbedrag in één keer moet terugbetalen. Dit kan je doen door je huis te verkopen of door je hypotheek te verlengen.

Let op: je kan de rente van een aflossingsvrije hypotheek alleen aftrekken als je op 31.12.2012 al een hypotheek had. Je kan de rente 30 jaar aftrekken vanaf het moment dat je de hypotheek hebt afgesloten. Op het moment dat deze 30 jaar voorbij zijn, mag je de rente niet meer aftrekken en gaat je netto maandlast dus omhoog.

Meer weten?

Wil je meer weten over het afsluiten van een samenlevingscontract als je samen een huis gaat kopen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *