Nieuw record koopwoning Amsterdam: gemiddeld boven half miljoen euro

Leestijd: 2 minuten

Niet alleen in Amerika zijn de woonprijzen exceptioneel, ook in Nederland vliegen de woonprijzen je om de oren. Amsterdam in het bijzonder, waar de huizenprijs van een bestaande koopwoning voor het eerst boven een half miljoen euro uitsteeg.

Koopwoning Amsterdam

Stijging in de hoofdstad

De huizenprijzen liggen in heel Nederland gemiddeld op 314.000 euro, zo blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek. Anders is dit in Amsterdam, waar dat 507.475 was. Dit is 35.000 hoger dan een kwartaal eerder. Volgens een woordvoerder van makelaarsvereniging NVM kan deze stevige stijging te maken hebben met het type huizen dat is verkocht. ”Eerder zagen we dat de prijs stagneerde omdat in die periode ineens veel woningen van buiten het centrum werden verkocht. Nu kan het precies andersom zijn.”

Bron: Cijfers CBS/Kadaster

Oorzaken

Voor dit record zijn meerdere oorzaken denkbaar. ‘’De bevolking is sneller gegroeid dan het aantal huizen en de hoofdstad trekt momenteel voornamelijk hoogopgeleiden, ook uit het buitenland. Daarnaast zien beleggers kansen om van die krapte gebruik te maken. Hoewel het om koopwoningen gaat, zorgen beleggers die de woningen daarna verhuren voor een grotere druk op de huizenmarkt,’’ aldus econoom Nic Vrieselaar van de Rabobank. Verder denkt Vrieselaar ook dat de lage rente de hoge prijzen opwekt. ‘’Mensen kunnen meer lenen omdat hypotheken goedkoper zijn en kunnen daardoor hoger bieden.’’

Schaarse woningmarkt

Als laatste reden begint Vrieselaar over de schaarste op de Amsterdamse woningmarkt. ‘’Er valt simpelweg niet heel veel te kopen in Amsterdam. Krap 30 procent van de woningvoorraad in de hoofdstad bestaat uit koopwoningen, terwijl dat in heel Nederland ruim 57 procent is. In Amsterdam staan vooral veel sociale huurwoningen, met een inkomensbovengrens. Als je je dan bedenkt dat er in Amsterdam relatief veel goed betaalde banen zijn, denk aan de kantoren op de Zuidas, dan zie je waar het gaat wringen.”

Dit is niet de eerste keer dat de hoge huizenprijzen in Amsterdam in het nieuws zijn. Eerder stond de stad al in de belangstelling toen een regulier uitziend rijtjeshuis voor nagenoeg 1,5 miljoen op de markt kwam.

Bron: ad.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *