Overzicht 2020: Wat verandert er allemaal?

Leestijd: 2 minuten

Het nieuwe jaar is begonnen en dat brengt veranderingen met zich mee. Ben jij van plan om het komende jaar een huis te kopen? Dan is het goed om te weten dat een aantal zaken aangepast zijn. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

overzicht 2020

NHG in 2020

In 2020 is het voordeliger om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Afgelopen jaar was de NHG-grens 290.000, maar deze is per 1 januari verhoogd naar 310.000. Een duurder huis kopen onder NHG-voorwaarden is dus mogelijk. Dit komt niet alleen door de hogere grens, maar ook door de verlaging van de NHG-premie. De premie is dit jaar verlaagd van 0,9 naar 0,7%.

Daling hypotheekrenteaftrek

Voor inkomens boven de €68.507 verandert de hypotheekaftrek van 49 naar 46%. Al sinds 2014 wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afgebouwd en ook dit jaar is er dus weer een daling. Voor inkomens onder de € 68.507 verandert er niets.

WOZ-waarde omhoog

Niet alleen hypotheekregelingen veranderen, de woningmarkt zelf ook. De WOZ-waarde van woningen wordt namelijk verhoogd van 8 naar 10%. Dit kan zo het eigenwoningforfait en uiteindelijk de aftrek eigen woning positief beïnvloeden.

Tweeverdieners: Meer lenen

Zijn jij en je partner tweeverdieners? Dan is het goed om te weten dat jullie in 2020 meer kunnen lenen. Bij de maximale hypotheekberekening wordt het laagste inkomen vanaf nu voor 80% meegerekend in plaats van 70%.

Woningmarkt voor starters

De landelijke politiek gaat zich dit jaar inzetten om de woningmarkt óók voor starters toegankelijk te houden. Hiervoor wordt er naar meerdere maatregelen gekeken.

  • Overdrachtsbelasting afschaffen voor starters

Wanneer je een woning aanschaft, betaal je 2% overdrachtsbelasting. Echter is het kabinet aan het kijken of dit voor starters afgeschaft kan worden. Zo zijn zij minder geld kwijt bij de aankoop van een huis.

  • Zelfbewoningsplicht bestaande woningen

Een andere maatregel is de zelfbewoningsplicht. Deze wordt steeds vaker ingezet om te voorkomen dat beleggers woningen opkopen om deze te verhuren. Bij nieuwbouwwoningen wordt deze regel al gehanteerd, er wordt bekeken of dit bij bestaande woningen ook mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *