Hypotheek als 65-plusser: Wat is mogelijk?

Leestijd: 2 minuten

Ben jij op zoek naar een nieuw huis om jouw gouden jaren in door te brengen? Dan heb jij je vast weleens afgevraagd of dit mogelijk is als 65-plusser. Is het moeilijk om als 65-plusser een hypotheek te krijgen? Waar moet je rekening mee houden? Wij hebben het voor jou uitgezocht.

hypotheek als 65-plusser

Een hypotheek in jouw gouden jaren: is het mogelijk?

Een bekend misverstand is dat wanneer je een zekere leeftijd bereikt het onmogelijk wordt om een hypotheek te krijgen. Dit is jammer, want er zijn zeker mogelijkheden. Theoretisch gezien heeft iemand van 65 met dezelfde regels te maken als een dertiger. Toch is dit in de praktijk wel iets anders. Er zijn namelijk een paar dingen waar je als 65-plusser rekening mee moet houden.

Waar moet je rekening mee houden?

Er zijn dus verschillende zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je als 65-plusser een hypotheek af wil sluiten. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet:

Maximale hypotheekberekening

Vanaf tien jaar voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd (op dit moment 66 jaar en 4 maanden) wordt er door de geldverstrekker rekening gehouden met het pensioeninkomen. De bank weegt dit mee in de maximale hypotheekberekening om zo in te kunnen schatten of jij ook na jouw uitdiensttreding de hypotheeklasten kan dragen. Dit kan helaas soms betekenen dat een 57-jarige niet dezelfde hypotheek kan krijgen als een 55-jarige en is dus iets om in gedachten te houden. Wil jij weten wat voor hypotheek mogelijk is voor jouw situatie? Bespreek met onze hypotheekadviseurs de mogelijkheden!                          

Afsluiten overlijdensrisicoverzekering

Wanneer jij een hypotheek wil afsluiten is het gebruikelijk dat je van de hypotheekverstrekker een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat in het geval van overlijden, de nabestaande nog steeds de kosten kan dragen. Tegenwoordig is het niet bij elke hypotheek verplicht om deze af te sluiten. De maximum leeftijd waarop je een overlijdensrisicoverzekering af kan sluiten verschilt per verzekeraar, maar gemiddeld ligt dit rond de 70 jaar. Als je deze aanvraagt wordt er eerst naar een aantal factoren gekeken, waaronder jouw leeftijd. Deze zijn gedeeltelijk bepalend voor of je een overlijdensrisicoverzekering af kan sluiten en tegen welke premie. Dit kan betekenen dat er naast de gezondheidsverklaring een medische keuring nodig is.

Wat zijn de mogelijkheden?

NHG

Heb jij na jouw verhuizing lagere of gelijkblijvende maandlasten? Dan biedt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in sommige gevallen extra’s. De geldverstrekker kan jou, als je minder gaat betalen, soms alsnog een hogere hypotheek verstrekken.

Eigen vermogen inbrengen of langer doorwerken

Mocht de lening niet genoeg zijn om het huis mee te kunnen financieren, dan is er altijd nog een optie om jouw eigen vermogen in te brengen.

Daarnaast kan het ook voorkomen dat je na jouw pensioen door blijft werken. In dit geval heb je naast jouw pensioeninkomen ook een regulier inkomen. Sommige geldverstrekkers zijn bereid hierdoor een hogere hypotheek te verstrekken. Weten wat het beste werkt voor jouw situatie? Vraag onze adviseurs naar de mogelijkheden!

Wil jij meer weten over het krijgen van een hypotheek als 65-plusser? Spar met onze hypotheekadviseurs over de mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *