Terugblik: 2019 in feitjes!

Leestijd: 3 minuten

Het einde van het jaar is de tijd voor een terugblik en dat is dan ook precies wat wij gaan doen. Hoeveel mensen zijn tevreden over hun woning? En hoeveel mensen hebben hun huis al groener gemaakt? Je leest alle feitjes over 2019 in onze blog!

feitjes 2019

Verhuizingen in 2019

Ook in 2019 zijn Nederlanders door het hele land weer ingetrokken in hun nieuwe paleisjes. Maar liefst 1,79 miljoen keer om precies te zijn. De leeftijdsgroepen die dit jaar de meeste sleutels in ontvangst hebben genomen zijn de groepen 30-40 jaar en 50-65 jaar. 52% van de verhuizers verkasten hierbij naar een huurwoning en 48% koos voor een koopwoning. Van deze huurders zijn 56% alleenstaand.

De drie belangrijkste motieven om te verhuizen:

Bron: Flaticon/Freepik

1. Onvrede over huidige woning (14%):

Katten van de buren die door jouw tuin rennen, baby’s die jouw slaap drastisch verminderen en een badkamer die op zijn zachts gezegd een dagje ouder is, dit zijn allemaal redenen voor motivatie nummer 1: onvrede over het huidige huis.

2. Samenwonen en trouwen (12%):

Heb jij de ware gevonden? Dan wil jij waarschijnlijk met jouw prins of prinses op het witte paard gaan wonen in een gezamenlijk kasteel! Dit dan ook motivatie nummer 2.

3. Zelfstandigheid (9%):

Hoe heerlijk het ook is om gewassen kleding in de kast te hebben liggen en om thuis te komen met eten op tafel, is het op een gegeven moment toch vaak tijd om je vleugels uit gaan slaan in een eigen huis.

Wonen: door het land heen

Er wonen maar liefst 17,4 miljoen mensen in Nederland. Deze wonen natuurlijk verspreid over het land. De provincie waar de meeste huishoudens vertoeven is Zuid-Holland. Met 3,66 miljoen inwoners gaat deze provincie aan de leiding. De drie meest voorkomende gezinssamenstellingen in deze provincie zijn het gezin met twee ouders en kind(eren) (25%),  een volwassene tussen de 35-65 jaar (16%) en een volwassene ouder dan 65 jaar (13%).

Van het Westen gaan we naar het Noorden. Groningen is namelijk de provincie met de jongste inwoners. Met 18% wonen hier de meeste huishoudens die bestaan uit mensen onder de 35 jaar. Dit komt door de grote studentenstad die Groningen is.

De meeste oudere gezinnen verkiezen het Zuidwesten. Met 32% is Zeeland de provincie waar de meeste ouderen hun gouden jaren doorbrengen.

Tot slot wonen met 10% de meeste eenoudergezinnen in Flevoland.Van de bestaande woningen in Nederland is 60% koopwoningen. De woningen met de hoogste WOZ-waarden zijn te vinden in de Randstad, provincie Utrecht en de regio ‘s-Hertogenbosch.

Bron: Flaticon/Monkik

Woning: Pracht met een klacht

Wanneer je jouw droomhuis hebt gevonden, hoop je natuurlijk op een happy ending. Voor de meeste Nederlanders is dit ook het geval. Van de wooneigenaren geeft 86% aan tevreden te zijn over hun huis. Ouderen zijn het positiefst over hun woning. Maar liefst 90% geeft aan tevreden te zijn. Zij worden met 87% gevolgd door het gezin met twee ouders en kinderen. Minder positief zijn met 74% alleenstaanden en met 69% eenoudergezinnen. Hun grootste bezwaren gaan over de grootte van de woning en de tuin.

Groen is doen

Vandaag de dag zijn er meerdere dingen die je kan doen voor het milieu. Van alle Nederlanders is 65% dan ook bereid om hieraan mee te werken. De afgelopen vijf jaar is er door 55% van de huishoudens een stap in de groene richting genomen. De drie meest voorkomende acties zijn het vernieuwen van de Cv-ketel, het vervangen van glas door dubbel glas en het isoleren van het dak, muur of vloer.

Bron: Flaticon/Freepik

Wil jij een huis kopen in 2020? Spar met onze coaches over de mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *