Eerste huis kopen? Dit moet je weten!

Leestijd: 3 minuten

Het is een mijlpaal in je leven: het kopen van je eerste huis. Je bent enthousiast, maar toch zenuwachtig. Je kunt niet wachten, maar weet eigenlijk niet waar je moet beginnen. Ben jij aan het denken over het kopen van jouw eerste huis? Dan zijn de volgende zaken handig om te weten.

Is een huis kopen iets voor jou?

Een moeilijke, maar belangrijke vraag. Voordat je je gaat wagen aan talloze bezichtigingen, adviesgesprekken en financiële berekeningen is het verstandig om bij jezelf na te gaan of een huis kopen iets voor jou is. Je gaat een nieuwe fase van je leven in en het is niet gek dat je hier twijfels of vragen over hebt.  Deze kunnen zowel emotioneel als financieel zijn. Laat je adviseren door ervaren mensen. Onze hypotheekadviseurs kunnen jou hierbij helpen. Het belangrijkste is wel om dit gesprek met jezelf te voeren. Zorg ervoor dat je weet waar je aan begint en dat je zeker weet wat je wil.

Bereid je bezichtiging goed voor

Je hebt online foto’s gezien van jouw potentiële droomhuis en besluit dit te gaan bezichtigen. Hierbij is het belangrijk om goed na te denken over waar jouw paleisje aan moet voldoen. Het is geen slecht idee om hiervoor een checklist te maken en deze mee te nemen naar bezichtigingen. Als je interesse hebt in een huis, is het verstandig om de bezichtiging zo snel mogelijk te laten gebeuren. Let wel op dat je dit niet overhaast. Een huis is een van de belangrijkste aankopen die je in je leven doet en het gevoel hierbij moet dan ook helemaal kloppen. Het is verstandig om vrienden en familie mee te nemen en het huis meerdere keren te bekijken. Als de roze wolk van de eerste bezichtiging weg is, kun je tijdens het tweede bezoek kritisch kijken en ontdekken of je zaken over het hoofd heb gezien.

Overweeg een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar staat jou bij in de aanloop naar jouw droomhuis. Deze plant bezichtigingen voor jou in en woont deze ook bij, kan diepgaande gesprekken voeren met de bouwer of verkoper en kan jou objectief, professioneel advies geven. Echter komt alles met zijn prijskaartje en een aankoopmakelaar is geen uitzondering op deze regel. Een aankoopmakelaar is best prijzig en daarom zien veel mensen hier vanaf. Afhankelijk van jouw eigen kennis en budget kun jij bepalen of een aankoopmakelaar iets is wat jij wil.

Doe een realistisch bod

Let the games begin! Het huis is na de bezichtiging door jou goedgekeurd en het is tijd om met een bod te komen. Dit kan, zeker als je dit voor de eerste keer doet, best spannend zijn. Moet je akkoord gaan met de vraagprijs of moet je proberen er iets onder te zitten? Het is in dit heen-en-weer spel belangrijk om je niet te laten misleiden door de makelaar of verkoper. Geef een realistisch bod waar jij je goed bij voelt en dat financieel haalbaar is en sleep zo jouw droomhuis in de wacht.

Stel een koopcontract op

Als jouw bod is goedgekeurd, is het tijd voor het opstellen van het koopcontract. Hierbij kun je tussen meerdere opties kiezen. Optie 1 is om het koopcontract met je makelaar of de verkopende partij op te stellen. Optie 2 is om te gaan zoeken naar een notaris. Mocht je het fijn vinden als een expert meekijkt, kun je voor een notaris kiezen. Bij de notaris worden de afspraken die jij maakt met de makelaar vastgelegd. Let erop dat je de keuze maakt voor de beste en goedkoopste notaris. Omdat notarissen zelf hun tarieven opstellen, kan je hier veel geld op besparen. Vraag bij verschillende notarissen offertes aan en maak zo jouw keuze. Maak aan de notaris op tijd jouw ontbindende voorwaarden kenbaar. Check of het huis door inspecteurs is goedgekeurd en zorg ervoor dat je geen voorwaarden overslaat waar je later spijt van krijgt.

Sluit een hypotheek af

Welkom in de wereld van hypotheken! Het huis voldoet aan al jouw eisen en het koopcontract is opgesteld. Dan is het nu tijd om je hypotheek te gaan regelen. Onze ervaren hypotheekadviseurs helpen jou hier graag bij. Plan een gratis kennismakingsgesprek in of bereken hier meteen je maximale hypotheek.

Duurzaam wonen

In de milieubewuste tijd waar wij tegenwoordig in leven, is het alleen maar fijn als jouw huis bij kan dragen aan het klimaat. Denk hierbij aan zonnepanelen, een energie neutrale woning, etc. Als jouw huis duurzaam genoeg is, zijn er banken die jou korting geven op je hypotheek. Mocht jij jouw huis duurzaam willen maken maar weet jij niet of dit financieel mogelijk is, neem contact op met onze hypotheekadviseurs.

Voor een nog gerichter overzicht kun je de onderstaande infographic bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *