BKR-registraties: check en word niet verrast!

Leestijd: 2 minuten

Het aanvragen van een hypotheek is voor velen een spannend proces. Hoe gaat dat allemaal in zijn werk? Wat wordt er van je verwacht? En hoe zit het met je bkr-registraties? Om de spanning te verminderen is het verstandig om goed voorbereid aan je aanvraag te beginnen.

bkr-registraties

Bij de aanvraag van een renteaanbod wordt er door geldverstrekkers onder andere BKR-registraties gedaan. Tijdens deze check wordt er gekeken of jij jouw leningen afsluit en netjes terugbetaalt. Het komt vaak voor dat er, in tegenstelling tot wat je tot voorheen dacht, nog kredieten open staan die het krijgen van een hypotheek moeilijk maken. Deze kredieten moeten dan afgelost en opgeheven worden en verder moet het hypotheekbedrag verlaagd worden. Dit is iets waar je vooraf van op de hoogte wilt zijn om deze verrassing te voorkomen.

Om wat voor kredieten gaat het?

Als je een krediet of een lening afsluit, staat deze geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Studieleningen bij DUO, onderhandse leningen en huurachterstanden staan niet geregistreerd bij het BKR.

Voorbeelden van geregistreerde kredieten zijn:

Roodstand limiet op de betaalrekening

Vaak wordt gedacht dat wanneer je de mogelijkheid hebt om rood te staan op je betaalrekening maar je hier geen gebruik van maakt, dat dit niet geregistreerd staat bij het BKR. Toch zit dit anders. Wanneer je de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld €1.000 rood te staan, staat dit ook voor €1.000 geregistreerd bij het BKR, ongeacht of je rood staat of niet.

– Creditcard met de mogelijkheid tot gespreid terugbetalen

Een creditcard waarbij jouw uitgaven maandelijks geïncasseerd worden, staat niet bij het BKR geregistreerd. Een creditcard waarbij je uitgaven gespreid betaald worden staat echter wel bij het BKR geregistreerd. Ook hiervoor geldt weer, als je creditcardlimiet €5.000 bedraagt staat deze ook voor €5.000 geregistreerd, ongeacht of je het limiet geheel of gedeeltelijk gebruikt.

– Abonnement met een telefoon

Wanneer je een abonnement met een mobiele telefoon afsluit en deze telefoon een waarde heeft van minimaal €250, staat deze geregistreerd bij het BKR.

– Private lease auto

In tegenstelling tot een lease auto via je werk, staat een private lease auto geregistreerd bij het BKR voor 65% van het totaalbedrag. Afhankelijk van het contract wordt het geregistreerde bedrag niet verlaagd bij tussentijdse aflossingen. Het is belangrijk om dus vooraf te weten voor welk bedrag de private lease auto geregistreerd staat.

– Overige leningen en kredieten

Overige leningen en kredieten die bij een officiële instelling zijn afgesloten, zoals een persoonlijke lening of een aflopend krediet, staan geregistreerd in het BKR.

Hoe kun je vooraf op de hoogte zijn van jouw kredieten?

Het BKR biedt de mogelijkheid om gratis en eenvoudig inzicht te krijgen in je geregistreerde kredieten. Via de website van het BKR kun je een aanvraag starten voor een inzageverzoek. Over het algemeen krijg je binnen 1 werkdag online inzicht in jouw gegevens.

Het voordeel hiervan is dat je inzicht krijgt in de geregistreerde kredieten. Hiermee kan jij of je adviseur dus direct een maximale hypotheekberekening maken.

Wil je weten wat jij maximaal kunt lenen met jouw geregistreerde leningen of kredieten? Doe dan nu de maximale hypotheekberekening!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *