Woningmarkt trekt weer aan, ondanks stijgende hypotheekrente

Leestijd: 3 minuten

Na een periode van dalende huizenprijzen zijn nu voor het tweede kwartaal op rij de huizenprijzen verder gestegen. De woningmarkt trekt dus weer aan. Tegelijkertijd zien we ook een stijging van de hypotheekrente. Wat hier de oorzaak van is? Wij leggen het je uit!

Huizenprijzen stijgen en meer woningen verkocht

Het afgelopen kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs van een woning gestegen met zo’n 1,7% ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Gemiddeld betaalde je in juli, augustus en september van dit jaar 422.000 euro voor een woning. Toch ligt de gemiddelde verkoopprijs nog wel 1,7% lager dan in hetzelfde kwartaal van 2022.

Ook werden de afgelopen drie maanden bijna 33.500 woningen verkocht. Dat is een stijging van 2,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Kopers overbieden weer

Potentiële huizenkopers waren anderhalf jaar geleden wat huiverig. Zo stonden woningen langer te koop en was er ook meer ruimte op de woningmarkt om te onderhandelen over de vraagprijs. Nu zien we dat de druk op de woningmarkt weer wat lijkt toe te nemen. Als gevolgd hiervan lijken kopers ook steeds weer meer te overbieden bovenop de vraagprijs.

Hypotheekrente stijgt naar hoogste niveau in 2023

Geldverstrekkers hebben hypotheekrentes de afgelopen weken flink verhoogd. Hierdoor zijn gemiddelde hypotheekrentes naar het hoogste niveau van dit jaar gestegen. Eerder legden we al uit dat de stijging van de hypotheekrentes onder andere veroorzaakt worden door stijgingen van de kapitaalmarktrente.

Wanneer je kiest voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar mét Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je een gemiddelde rente van ongeveer 4,3%. Dat is de hoogste stand sinds het begin van dit jaar. Toch is dit alsnig een lager rentepercentage wanneer we dit vergelijken met de rente in november van 2022. Toen betaalde je voor eenzelfde hypotheek gemiddeld zelfs 4,7%.

Nu de kapitaalmarktrente is gestegen zien we niet alleen dat hypotheekrentes met langere rentevaste periodes hierop reageren, maar opvallend genoeg blijven ook de variabele hypotheekrentes stijgen.

Huidige 10-jaar vaste hypotheekrente op zelfde niveau als tien jaar geleden

We zijn sinds 2014 gewend geraakt aan historisch lage hypotheekrentes. Toch ligt de huidige hypotheekrente ongeveer op hetzelfde niveau als tien jaar geleden.

Voor huiseigenaren die tien jaar geleden een hypotheek hebben afgesloten voor 10 jaar rentevast, loopt de rentevaste periode binnenkort af. Je zou ervoor kunnen kiezen om boetevrij over te sluiten naar een andere geldverstrekker of om de rente opnieuw vast te zetten voor korte of langere tijd. Hiervoor kun je het beste gratis en vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs om jouw mogelijkheden te bekijken.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *