Een hypotheek voor ondernemers: handige tips!

Leestijd: 3 minuten

Het aanvraagproces voor een hypotheek loopt net iets anders voor ondernemers dan wanneer je in loondienst bent. Zo wordt de maximale hypotheek anders berekend en heb je ook aanvullende documenten nodig om aan te leveren bij de geldverstrekker. Wij geven je tips hoe je als ondernemer het beste je hypotheekaanvraag kunt starten!

Verzamel je jaarcijfers

De hoogte van je hypotheek wordt voornamelijk bepaald door je inkomen. Bij zelfstandige ondernemers wordt gekeken naar het bedrijfsresultaat. Hierbij gaat het om de fiscale winst, dus de winst vóór belastingen. Daarnaast is het belangrijk dat je een goede solvabiliteit (verschil tussen inkomsten en uitgaven) en voldoende liquiditeit hebt in je bedrijf. Deze gegevens kun je terugvinden in de winst- en verliesrekeningen en balansrekeningen van je eigen onderneming.

Hoe wordt het jaarinkomen van ondernemers berekend?

In principe wordt het jaarinkomen van een ondernemer gebaseerd op het gemiddelde bedrijfsresultaat (fiscale winst) van de afgelopen drie jaar. Wanneer de fiscale winst het laatste jaar lager is dan de gemiddelde winst van de afgelopen drie jaar, dan wordt het jaarinkomen gebaseerd op dat jaar.

Voorbeeld:
Loon 2020: €31.000,-
Loon 2021: €35.000,-
Loon 2022: €30.000,-

Het gemiddelde jaarinkomen is € 32.000,- maar omdat in 2022 € 30.000,- verdiend is wordt daar de maximale hypotheeksom op gebaseerd.

Hypotheek ook mogelijk voor startende ondernemers

Ook wanneer je minder dan drie jaar zelfstandig ondernemer bent zijn er mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Bij sommige geldverstrekkers kan dit zelfs al vanaf een jaar. Hiervoor heb je wel een inkomensverklaring nodig, waarbij je inkomen wordt vastgesteld door een externe partij (Raadhuys, Pentrax, Overviewz en Zakelijk Inkomen).

Wanneer je een hypotheek met NHG wilt afsluiten dan is het verplicht om een inkomensverklaring op te laten stellen door een van de bovenstaande partijen.  

Hypotheek voor ondernemers niet bij elke geldverstrekker mogelijk

Het beleid per geldverstrekker verschilt en hangt er onder andere vanaf hoe lang je al ondernemer bent en of je een hypotheek af wilt sluiten met of zonder NHG. Bij sommige geldverstrekkers kun je helemaal niet terecht. Hier vind je een overzicht met de voorwaarden per geldverstrekker.

Benodigde documenten

Om je jaarinkomen aan te tonen heb je de volgende documenten nodig:

  • Jaarstukken van je onderneming: hierbij gaat het om de winst- en verliesrekeningen en balansrekeningen van de afgelopen drie jaar.
  • Prognose lopende jaar: hierbij gaat het om de jaarstukken van het lopende jaar, maar dan om een voorspelling aangezien het jaar nog niet voorbij is. Vaak wordt wel verwacht dat de prognose opgesteld wordt door een accountant
  • Aangiftes inkomstenbelasting: Jaarlijks geef je bij de Belastingdienst op hoeveel je hebt gewerkt en hoeveel belasting je hebt betaald. De bank wil deze aangiftes exact bekijken zoals je ze hebt ingediend bij de Belastingdienst.
  • Aanslagen inkomstenbelasting: Nadat je aangifte hebt gedaan bij de Belastingdienst ontvang je hierover de definitieve aanslagen. Ook deze moet je aanleveren van de afgelopen drie jaar.
  • Uittreksel KvK: in principe sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel met je bedrijf. De gegevens staan vermeld in een uittreksel, deze moet je ook aanleveren. Let op: deze mag niet ouder zijn dan zes maanden.

Verder heb je (net als bij een normale aanvraag) de volgende documenten nodig:

  • Identiteitsbewijs: dit mag een identiteitskaart of een paspoort zijn.
  • (Voorlopig) koopcontract: de koopovereenkomst hoeft nog niet getekend zijn voor de offerteaanvraag.
  • NWWI gevalideerd taxatierapport van de nieuwe woning: deze moet opgesteld zijn door een taxateur en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Jouw hypotheek berekenen? Maak een afspraak! 

Wil jij jouw hypotheek berekenen en weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs om een berekening te maken. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *