De zomer en vakantieperiode zijn een goed moment om je tuin eens onder handen te nemen, of je woning te verduurzamen of verbouwen. Een duurzame woning en groene tuin leveren namelijk flink wat voordelen op. Daarnaast kun je een verbouwing, verduurzaming, of tuinaanleg vaak ook meefinancieren in je hypotheek. Wij zetten de voordelen en financieringsmogelijkheden voor je op een rij!
Groene tuin zorgt voor hogere woningwaarde en verkoopt beter
Een woning met een groene tuin in volle bloei zorgt vaak voor een positief gevoel bij kopers tijdens een bezichtiging. Uit onderzoek blijkt dat kopers, met name in de zomer, over het algemeen meer bieden voor woningen met een groene tuin. Deze woningen worden in de vakantieperiode dan ook beter verkocht. Je kunt dus stellen dat het voor je woningwaarde goed is om te investeren in een paar mooie tuinplanten of een grasmat.
Verbouwen? Neem verduurzaming mee in je plannen
Wanneer je gaat verbouwen is het ook handig om meteen na te denken of je de woning kunt verduurzamen. Zo zou je de aanleg van een nieuwe keuken of vloer bijvoorbeeld kunnen combineren met een betere isolatie, of de aanschaf van zonnepanelen of een hybride warmtepomp. Het verduurzamen van je woning zorgt, naast lagere energiekosten en meer wooncomfort, bijna altijd voor waardevermeerdering van je woning. Een slimme investering dus!
Wanneer kun je verbouwing of tuinaanleg financieren met je hypotheek?
Het verbouwen of verduurzamen van je woning, of de aanleg van een nieuwe tuin zijn vaak een flinke investering. Je kunt ervoor kiezen om deze kosten te financieren met je hypotheek. Of dit haalbaar is hangt af van:
- De marktwaarde van de woning: Je mag tot maximaal 100% van de marktwaarde van de woning lenen ná verbouwing. De taxateur kijkt wat de woning waard wordt na verbouwing op basis van de verbouwingplannen die je doorgeeft. Wanneer je gaat verduurzamen mag je zelfs nog meer lenen, namelijk 106% van de woningwaarde. De gehele lening boven de 100% moet wel besteed worden aan energiebesparende maatregelen.
- De hoogte van je inkomen: Je moet voldoende inkomen hebben om de lasten van de hogere hypotheek te kunnen dragen. Ga je verduurzamen? Dan kun je, naast het hogere percentage van de woningwaarde, ook meer lenen op basis van je inkomen. Je maximale hypotheek op basis van je inkomen is tot wel € 9.000 hoger als je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren.
Verschillende mogelijkheden om je hypotheek te verhogen
Wanneer je overwaarde hebt op je woning kan er ruimte zijn om je hypotheek te verhogen. Dit geld kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming van je huis, of voor de aanleg van een nieuwe tuin. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze kosten te financieren met je hypotheek. Zo kun je:
- Je huidige hypotheek verhogen. Je kunt jouw hypotheek alleen verhogen bij de geldverstrekker waar de huidige hypotheek loopt. Hierbij is het wel van belang waar je het geld aan gaat besteden. Wil je het geld gebruiken om de woning te verbouwen of verduurzamen? Dan kan dit bij bijna iedere hypotheekverstrekker. Wil je de verhoging gebruiken voor een consumptief doeleind, voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe auto? Dan zijn de mogelijkheden wat beperkter.
- Een tweede hypotheek afsluiten. Wanneer het niet mogelijk is om je huidige hypotheek onderhands te verhogen, kun je ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten bij je huidige hypotheekverstrekker. Dit is als het ware een extra leningsdeel. Voor de tweede hypotheek maak je nieuwe afspraken over: het rentepercentage, de hypotheekvorm, rentevaste periode en hypotheekvoorwaarden.
- Je volledige hypotheek oversluiten. Soms is het interessant om een compleet nieuwe (hogere) hypotheek af te sluiten bij een andere hypotheekverstrekker. Oversluiten kan voordelig zijn wanneer de actuele hypotheekrente goedkoper is dan het percentage wat je betaalt. Ook kunnen gunstige hypotheekvoorwaarden een reden zijn om je hypotheek over te sluiten. Let wel op een eventuele boeterente wanneer je je hypotheek oversluit vóór het einde van je rentevaste periode.
Hypotheek regelen voor verbouwing of verduurzaming: checklist
Wil je de kosten voor het aanpassen van je woning of tuin financieren met je hypotheek? Dan doorloop je daarvoor de volgende stappen:
1) Maak een overzicht van je tuin- en verbouwwensen
De verbouwing of verduurzaming begint bij het precies bepalen wat je wilt aanpassen aan je huis of tuin. Wat kun je zelf doen en wat laat je uitbesteden? Bij uitbesteding is slim om vooraf offertes op te vragen, zodat je precies weet wat de kosten zijn.
2) Bepaal je budget
Om het budget voor de aanpassingen aan je woning of tuin te bepalen, is het belangrijk om te weten hoe je deze kosten wilt financieren. Je kunt de kosten financieren met spaargeld, een persoonlijke lening of een hypotheek. Mogelijk kom je bij verduurzamende maatregelen ook in aanmerking voor subsidie.
3) Verzamel je (hypotheek)gegevens
Het is belangrijk om te weten wat je inkomen is en hoe je hypotheek er nu precies uitziet. Hoe hoog is je hypotheek? Welke vorm? Hoeveel heb je al afgelost? Welke hypotheekrente betaal je? En hoe lang duurt je rentevaste periode nog? Hiervoor kun je het beste je hypotheekakte erbij pakken en die gebruiken voor het kennismakingsgesprek bij de hypotheekadviseur.
4) Plan gratis oriëntatiegesprek met een van onze hypotheekadviseurs
Samen bespreek je je tuin- of verbouwwensen, je huidige hypotheek en financiële situatie. De hypotheekadviseur berekent vervolgens wat de beste en meest voordelige optie is om de verbouwing te financieren. Je hypotheek verhogen, oversluiten of een tweede hypotheek afsluiten. De mogelijkheden hiervoor verschillen per geldverstrekker. Daarom is het fijn om deze met een onafhankelijke hypotheekadviseur te bekijken, die kan veel geldverstrekkers met elkaar vergelijken
5) Regel een taxatie
Een verbouwing of verduurzaming maakt een huis vaak meer waard. Daardoor kun je een hogere hypotheek krijgen. Om te bepalen hoeveel je huis precies waard is na verbouwing, is een taxatie nodig. Het is belangrijk om de taxateur vooraf te laten weten wat je precies gaat verbouwen. Dit wordt meegenomen in het taxatierapport voor de geldverstrekker.
6) Hypotheekaanvraag kan worden opgestart
Of je nu kiest voor oversluiten, verhogen of een tweede hypotheek; de hypotheekverstrekker zal je situatie opnieuw moeten beoordelen. Hier vind je een overzicht van de benodigde documenten. Jij hoort het direct zodra we iets van je nodig hebben en zodra alles rond is.
7) Naar de notaris
Zijn je documenten goedgekeurd? Dan is je hypotheek finaal akkoord, gefeliciteerd! Als je hebt gekozen voor oversluiten of een tweede hypotheek, ga je nu naar de notaris om de hypotheekakte te tekenen.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak!
Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van een woning, en hoe je dit het beste kunt financieren? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?