Het gebeurt steeds vaker: starters die hun eerste woning kopen met een schenking van hun ouders. Het geven van een zogenaamde warme handdruk is belastingtechnisch voordeliger dan het nalaten van erfenis. Daarnaast biedt het starters een grotere kans om een huis te kopen ondanks de moeilijke woningmarkt. Toch blijkt uit onderzoek van het AD dat er ook een keerzijde aan dit verhaal zit: het drijft de huizenprijzen op.
Sinds 2017 mogen ouders hun kinderen ruim een ton belastingvrij schenken ten bate van de aankoop van een woning of de aflossing van een hypotheek. De exacte cijfers zijn nog niet bekend, maar de belastingdienst schat in dat het om zo’n 20.000 schenkingen per jaar gaat.
Overbieden dankzij schenking
De schenkingsvrijstelling stamt van de vorige economische crisis en diende jongvolwassenen te helpen om uit de schulden te komen. De laatste jaren gebruiken starters de schenking steeds vaker om te overbieden of een groter huis te kopen, zo geeft Vriesselaar aan.
Het lijkt onschuldig, maar de gevolgen zijn groot. In gesprek met het Radio 1 Journaal plaatst Rabobank-econoom Nic Vrieselaar de ontwikkeling in context. “Hoe meer geld mensen hebben om mee te bieden op een huis, hoe hoger de prijzen worden. Dat is zuur voor mensen die minder vermogende ouders hebben.”
Prijsstijging
Volgens Vrieselaar zijn de huizenprijzen hierdoor nog veel harder gestegen dan anders het geval was geweest, waardoor starters zonder vermogende ouders buiten de boot vallen of nóg meer moeten lenen om kans te maken op een eigen huis. “Als de schenkingen er niet waren geweest had je afgelopen jaar geen prijsstijging gezien van 7 procent maar zou de ontwikkeling van de prijzen waarschijnlijk iets meer in lijn liggen met de loonontwikkeling en de inflatie.’’
Verdamping schenking
Vrieselaar besluit met een waarschuwing. Door een schenking te gebruiken om te overbieden op een woning, lopen kopers het risico dat een groot deel van de schenking verdampt. Zodra de huizenprijzen gaan dalen is de tijd van overbieden voorbij. Het geld dat in het overbieden is gestoken heeft zijn waarde dan verloren.
Als het aan de econoom ligt voor de schenkingsvrijstelling afgeschaft. Het vormt niet de ultieme oplossing voor de hoge huizenprijzen en de krapte op woningmarkt, maar het is zeker een grote stap in de goede richting.
Wil jij een een hypotheek afsluiten óf wil je berekenen voor wat voor bedrag jij maximaal een hypotheek kunt sluiten? Plan dan een gratis en vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs of bereken jouw maximale hypotheek direct op hypotheek24.nl