Scheiden en je hypotheek: dit moet je weten

Leestijd: 2 minuten

Scheiden is vaak een ingrijpend proces. Doordat de gezinssituatie verandert, verandert vaak ook de woonsituatie van één of beide partners. Wat betekent dit voor jouw hypotheek?

Heb jij samen met je (ex-)partner een woning gekocht? Dan kunnen er verschillende situaties ontstaan wanneer jullie besluiten om uit elkaar te gaan. Kort door de bocht zijn er twee opties:

  1. Een van beide wenst in de woning te blijven wonen
  2. Beiden wensen de woning te verkopen

Scheiden: en nu?

In de meeste gevallen wil een van beide personen graag in het huis blijven wonen. Het is echter niet altijd duidelijk of dit mogelijk is. Hoe ontdek je wat de mogelijkheden zijn? En, hoe kan NHG hierbij een helpende hand bieden?

Op het moment dat een van beide partners het huis verlaat, dient de vertrekkende partner ontslagen te worden van hoofdelijke aansprakelijkheid. Hierdoor wordt de hypotheekschuld overgeschreven op naam van de partner die na de scheiding in de woning blijft wonen. Het lastige aan ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid is het verkrijgen van een nieuwe, of het behouden van de huidige, hypotheek. De bank bekijkt dit als een geheel nieuwe aanvraag, met name in gevallen zonder NHG.

Wel of geen NHG?

Het is dus van belang dat er nagegaan wordt of de hypotheek met of zonder NHG gesloten is. In veel gevallen wordt er ten onrechte gedacht dat de huidige woning moet worden verkocht, terwijl NHG uitkomst kan bieden.

Beheertoets

Geldverstrekkers voeren eerst altijd een Beheertoets uit. De Beheertoets bepaalt de maximale maandlast voor de geldnemer aan de hand van:

  • Het inkomen
  • Het vermogen,
  • Financiële verplichting
  • De Nibud-normen voor verantwoord lenen

Uit de Beheertoets kan een positieve of een negatieve uitslag komen. Bij een positieve uitslag is er voldoende financiële ruimte om de hypotheek te betalen na ontslag hoofdelijk aansprakelijkheid.

In het geval van een negatieve uitslag is er sprake van onvoldoende betaalbaarheid. Op dat moment bekijkt de geldverstrekker alle mogelijkheden voor woningbehoud. Een aanpassing van de lening of rente, met een lagere maandlast als gevolg, kan soms bijvoorbeeld uitkomst bieden.

Haircut-regeling

Ziet de geldverstrekker zelf geen mogelijkheid tot woningbehoud, dan biedt NHG de helpende hand met de Haircut-regeling. NHG is namelijk voor het behoud van de woning! De Haircut-regeling leggen we uit aan de hand van een rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld:

Mark en Linda hebben vijf jaar geleden samen een woning gekocht. Ze gaan nu helaas scheiden en willen beide de mogelijkheid bekijken tot het behouden van de woning voor de kinderen. Ze vragen bij hun geldverstrekker om voor beide een beheertoets te doen. De uitslag van de beheertoets is als volgt:

  • Mark heeft een maximale maandlast van €800,-
  • Linda heeft een maximale maandlast van €700,-

Hun huidige maandlasten bedragen €935. Hun geldverstrekker is zelf gaan kijken naar de mogelijkheden voor woning behoud en zijn met het herinrichten van de lening uitgekomen op een maandlast van €885.

Mark komt dus nog €85 tekort per maand. De geldverstrekker klopt bij NHG aan en Mark komt in aanmerking voor de Haircut-regeling. NHG lost daarbij een deel van de hypotheek voor Mark af waarmee hij op een maandlast van €800 uitkomt en dus in de woning kan blijven wonen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe hypotheek? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs of bereken zelf jouw maximale hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *