Jouw hypotheekaanvraag tijdens corona

Leestijd: 3 minuten

Het zijn rare tijden. De onrust die corona met zich meebrengt is terug te zien in de hypotheekrente en de drukte bij geldverstrekkers. Dit kan jouw hypotheekaanvraag beïnvloeden. Met deze 5 tips bereid je je goed voor en laat je jouw hypotheekaanvraag soepel verlopen.

Mogelijke gevolgen corona

Bestendig inkomen

De coronacrisis heeft ook financieel gezien voor veel mensen aardig wat voeten in de aarde. Voordat je overgaat tot het kopen van een woning, is het verstandig om realistisch naar je inkomen te kijken. Als de coronacrisis voor jou tot financiële onzekerheid leidt, dan is dit misschien niet het juiste moment om een woning te kopen. Je leest hier meer over op onze corona-pagina.

Doorlooptijd geldverstrekkers

In verband met de lage hypotheekrente hebben geldverstrekkers de afgelopen weken extra veel hypotheekaanvragen ontvangen. Hierdoor is de drukte flink aan het oplopen. Dit kan een aantal gevolgen voor jouw hypotheekaanvraag hebben.

De toegenomen drukte is terug te zien in de doorlooptijden van geldverstrekkers. De doorlooptijd is het aantal werkdagen waar binnen geldverstrekkers jouw dossier oppakken. Ook zien we dat meerdere geldverstrekkers een extra vragenlijst opvragen om te controleren of corona mogelijk gevolgen heeft voor jouw inkomen.

Ook het opstellen van een taxatierapport en het aanvragen van een bankgarantie duurt momenteel langer dan normaal. Houd hier rekening mee bij een hypotheekaanvraag.

Krappe deadline

Doordat het momenteel langer duurt voordat jouw hypotheekaanvraag rond is, kan het gebeuren dat je de deadline van de ontbindende voorwaarden of overdracht niet gaat halen. Om dit risico te beperken volgen hier 5 handige tips om je hypotheek zo snel mogelijk rond te krijgen.

5 Tips voor jouw hypotheekaanvraag

1. Regel je hypotheek volledig online!

Als online tussenpersoon is Hypotheek24 gewend om volledig digitaal te werken. We kunnen je hierdoor dezelfde service en kwaliteit bieden als ‘normaal’. Het voordeel van een volledig digitale aanvraag is dat je hypotheek kunt regelen waar en wanneer het jou uitkomt. Het enige wat je nodig hebt is een computer en een internetverbinding en je kunt aan de slag!

2. Begin op tijd, juist nu

Zoals eerder beschreven zijn de doorlooptijden bij taxateurs en geldverstrekkers aan het oplopen. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen en met de verkopende partij niet al te strakke deadlines voor de ontbindende voorwaarden en overdracht af te spreken.

3. Gebruik het UWV-verzekeringsbericht

Aangezien veel mensen vanuit huis werken kan het lastig zijn om aan bepaalde documenten te komen voor je hypotheekaanvraag zoals een werkgeversverklaring. Hier is gelukkig een oplossing voor. Bij veel geldverstrekkers is het mogelijk om het UWV verzekeringsbericht te gebruiken in plaats van een werkgeversverklaring. Meer informatie hierover vind je hier.

4. Gebruik een digitale handtekening

Heb je thuis geen toegang tot een printer en/of scanner? Bij steeds meer geldverstrekkers is het mogelijk om documenten digitaal te ondertekenen. Meer informatie hierover vind je hier.

5. Houdt de rente goed in de gaten

De afgelopen weken is de hypotheekrente bij de meeste geldverstrekkers aan het stijgen. Betekent dit dat de laagste rentestand is bereikt? Daar hebben wij helaas ook geen antwoord op. We zien dat de rente de afgelopen weken weer is gestegen. Tegelijkertijd weten we dat de Europese Centrale Bank (ECB) in november met een plan komt om sparen te ontmoedigen en lenen te stimuleren. Dit zou er onder meer voor kunnen zorgen dat de hypotheekrente weer gaat dalen. De rente kun je hier in de gaten houden.

Ben je bezig met je hypotheekaanvraag of ben je enthousiast geworden om jouw hypotheek te regelen? Plan dan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *