Ben je van plan een nieuwbouwwoning te kopen? De aankoop van een nieuwbouwwoning verloopt net iets anders dan het kopen van een bestaande woning. Zo moet je de aankoop van de woning en de hypotheek al geregeld hebben voordat de bouw daadwerkelijk begint. Daarom gelden bij een hypotheek voor nieuwbouw andere voorwaarden dan bij een hypotheek voor bestaande bouw. Wij zetten alles waar je rekening mee moet houden voor je op een rij!
Doe een hypotheekscan voor inschrijving nieuwbouwproject
Wanneer je je inschrijft voor een nieuwbouwwoning kan het zijn dat je vooraf een hypotheekscan moet doen (ook wel een financieringsverklaring). Op deze verklaring wordt door een hypotheekadviseur aangegeven wat je maximaal kunt lenen voor de woning waar je in geïnteresseerd bent. De verklaring lever je aan bij de inschrijving voor het nieuwbouw project. Zo is het voor de projectontwikkelaar meteen duidelijk dat je al hebt gesproken met een hypotheekadviseur en wat je mogelijkheden zijn.
Bij Hypotheek24 kunnen we gratis en vrijblijvend een financieringsverklaring voor je opmaken.
Hypotheek24: nu ook projectadviseur voor BAM Wonen nieuwbouwprojecten
Hypotheek24 is sinds kort ook de project hypotheekadviseur van de nieuwbouwprojecten van BAM Wonen. Dit betekent dat wij alles weten over het afsluiten van een hypotheek bij een nieuwbouwwoning. Wij nemen je graag mee in alle mogelijkheden. Wij zijn onder andere betrokken bij de volgende projecten:
Hier vind je een overzicht van al onze samenwerkingen met verschillende nieuwbouwprojecten door heel Nederland.
Koop-/ aanneemovereenkomst binnen? Start je hypotheekaanvraag!
Je hebt de koop-/aanneemovereenkomst getekend en dus kun je starten met je hypotheekaanvraag. Nadat je de benodigde documenten hebt aangeleverd kies je (samen met de adviseur) de hypotheek uit die het beste bij jou past. Er zijn zelfs speciale hypotheken voor nieuwbouw waar je tegen een lager rentetarief je hypotheek kunt afsluiten. Hierna wordt de hypotheekofferte aangevraagd. De geldverstrekker beoordeelt alle documenten en stuurt je na akkoord een bindend hypotheekaanbod. Nadat je deze vervolgens ondertekent ontvang je finaal akkoord en mag je naar de notaris.
Hypotheek start al voordat de bouw begint
De hypotheek moet rond zijn voordat de bouw begint. Je start met het betalen van de aflossing en rente van je hypotheek zodra je de hypotheekakte hebt ondertekend bij de notaris. Vanaf dit moment komt namelijk het hypotheekbedrag beschikbaar in het bouwdepot. Ondanks dat je tijdens de bouw al elke maand hypotheekrente en aflossing betaalt ontvang je daarentegen ook rente over het bedrag dat in een bouwdepot zit. In het begin zijn de hypotheekrente en depotrente ongeveer even hoog, maar naar mate je meer geld uit het bouwdepot opneemt voor de bouw van de woning ontvang je minder depotrente. Hierdoor worden je hypotheeklasten steeds wat hoger.
Houd rekening met tijdelijk dubbele lasten
De bouw van een nieuwbouwhuis duurt gemiddeld één tot twee jaar. Heb je op dit moment nog een andere woning? Dan kan het zijn dat je tijdelijk dubbele lasten moet betalen en dat er een overbruggingskrediet nodig is. De hypotheekadviseur bekijkt van tevoren of dit haalbaar is.
Extra leenbedrag en rentekorting bij een duurzame woning
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt gaat dit vrijwel altijd gepaard met een goed energielabel. Sinds 2024 kun je meer lenen wanneer de woning een goed energielabel heeft. Hoe beter het label, hoe meer je kunt lenen. Bij energielabel A++++ kun je tot wel € 50.000 extra lenen op basis van je inkomen.
Naast dit extra leenbedrag op de hypotheek, bieden veel geldverstrekkers ook een duurzaamheidskorting (korting op de hypotheekrente) aan wanneer je een (nieuwbouw)woning hebt met een gunstig energielabel. Ook de hoogte van de duurzaamheidskorting wordt bepaald door het energielabel van de woning. Hoe beter je energielabel is, hoe hoger de korting op je hypotheekrente. Hier vind je een overzicht van de kortingen per geldverstrekker.
Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs!
Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor een nieuwbouwwoning? Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?