Lichte stijgingen van de hypotheekrente

Leestijd: 3 minuten

Het was al te verwachten: de hypotheekrente is weer licht gestegen. De afgelopen tijd zagen we de kapitaalmarktrente oplopen, waardoor de hypotheekrente naar verwachting ook verder op zal lopen. Dit heeft onder andere te maken met de spanningen in het Midden-Oosten en tegenvallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten. Hoe deze factoren de hypotheekrente in ons land beïnvloeden en wat verdere verwachtingen zijn? Dat lees je in onze blog!

Rentemarges hypotheekverstrekkers afgelopen tijd gedaald

Ondanks dat de rentes op de financiële markten de afgelopen tijd stegen, bleef de hypotheekrente juist erg stabiel. Hierdoor daalden de rentemarges van geldverstrekkers. De stijging van de hypotheekrentes was nodig vanwege aanhoudende stijgingen van de rente op de kapitaalmarkt, waar hypotheekverstrekkers hun geld weer lenen. Naast de kapitaalmarktrente zijn ook de rentes van staatsleningen en inflatiecijfers belangrijke indicatoren voor de hoogte van de hypotheekrentes.

Voornamelijk verhogingen hypotheekrente voor 5 en 10 jaar vast

De meeste geldverstrekkers verhoogden afgelopen week de hypotheekrentes voor de rentevaste periodes van 5 en 10 jaar. Voor hypotheken met een rentevaste periode van 20 en 30 jaar zien we iets minder verhogingen. De gemiddelde hypotheekrentes gingen afgelopen week slechts met twee à drie honderdsten omhoog. Hier vind je een volledig overzicht van de actuele hypotheekrente.

Renteverschil hypotheek met NHG

In de onderstaande tabel zie je de renteverschillen bij diverse geldverstrekkers per rentevaste periode weergegeven voor hypotheken met NHG per 30 april 2024:

Laagste Hoogste Gemiddeld
Variabel 3,55% 5,96% 5,27%
5 jaar vast 3,54% 4,60% 3,80%
10 jaar vast 3,70% 4,69% 3,85%
20 jaar vast 3,89% 5,17% 4,13%
30 jaar vast 3,86% 4,88% 4,22%

Renteverschil hypotheek zonder NHG

In de onderstaande tabel zie je de renteverschillen bij diverse geldverstrekkers per rentevaste periode weergegeven voor hypotheken zonder NHG per 30 april 2024:

Laagste Hoogste Gemiddeld
Variabel 3,90% 6,45% 5,74%
5 jaar vast 3,85% 5,10% 4,18%
10 jaar vast 4,05% 5,10% 4,29%
20 jaar vast 4,21% 5,10% 4,55%
30 jaar vast 4,17% 5,43% 4,66%

Verwacht wordt dat licht stijgende trend nog even aanhoudt

De verwachting is dat de hypotheekrente deze week nog licht zal doorstijgen, in ieder geval tot het moment wanneer de rentes op de financiële markten wat meer stabiliseren of zelfs dalen.

Ook zullen deze week de inflatiecijfers over de maand april gepubliceerd worden. Wanneer deze cijfers gunstig zijn kan dit ervoor zorgen dat er een eind komt aan de stijging van de hypotheekrentes. Dat geldt uiteraard niet als de inflatiecijfers tegenvallen; dan kan juist een versnelling van de stijging ontstaan.

Er zijn geluiden dat de Amerikaanse Centrale Bank (Fed) nog wacht met het verlagen van de rente, wat ook weer invloed kan hebben op de besluitvorming van de Europese Centrale Bank (ECB). Hoe de hypotheekrente zich daadwerkelijk zal ontwikkelen blijft natuurlijk koffiedik kijken. Uiteraard houden wij je op de hoogte over het laatste rentenieuws!

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *