Door veranderingen op de woningmarkt heeft Stichting Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een flinke geldreserve opgebouwd. Met dit ongebruikte geld wil NHG onder andere dat woningbezitters de mogelijkheid krijgen om meer geld te lenen voor het verduurzamen van de woning. Hoe deze geldreserve is ontstaan en welke plannen NHG nog meer heeft, lees je in onze blog!
NHG in eerste plaats bedoeld als vangnet
Wanneer je een woning koopt onder de NHG-grens (€ 435.000 in 2024), kun je een hypotheek nemen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Deze garantie is in de eerste plaats bedoeld als vangnet voor woningeigenaren die door bijvoorbeeld een scheiding of werkloosheid hun woning moet verkopen. Bij gedwongen verkoop door onvoorziene omstandigheden wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden.
Om van deze regeling gebruik te maken, moet je als koper een eenmalige premie betalen van 0,6 procent van de aankoopwaarde van de woning. Het grote voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is dat je een lagere rente betaalt.
Geldreserve van 1,7 miljard euro ontstaan
Door de stijging van de huizenprijzen is het gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie de afgelopen jaren beperkt gebleven. Vorig jaar hoefde de stichting slechts 30 keer een bedrag uit te keren, en in 2022 was dat aantal zelfs nog lager, met slechts 8 uitkeringen. Hierdoor is er momenteel een geldreserve van 1,7 miljard euro ontstaan, die op dit moment onbenut blijft.
Geldreserve inzetten voor verduurzaming en verlaging van de premie
Om woningeigenaren te helpen bij het vergroenen van hun woning , wil Stichting Nationale Hypotheek Garantie dat woningeigenaren €25.000 extra kunnen lenen voor de verduurzaming van een betaalbare woning. Omdat op dit extra leenbedrag ook NHG-garantie zal zitten, wordt het een relatief laagdrempelige manier van lenen.
Daarnaast wil NHG dat het afsluiten van een hypotheek met NHG-garantie zo goedkoop mogelijk is. Op dit moment betaal je als koper een eenmalige premie van 0,6% van de koopsom. Nu er een flinke geldreserve is ontstaan, wil NHG deze premie voor haar garantieregeling verlagen.
Toestemming nodig van kabinet
Stichting Nationale Hypotheek Garantie mag niet zelf zomaar bepalen waar de 1,7 miljard euro voor ingezet kan worden. Hiervoor heeft NHG toestemming gevraagd aan het kabinet. De overheid bepaalt uiteindelijk welke plannen NHG definitief uit mag voeren.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak!
Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?