Huizenverkoop

Huizenverkoop voor het eerst in drie jaar gedaald

Leestijd: 2 minuten

De huizenverkoop gaat zo hard, dat er te weinig woningen zijn die verkocht kunnen worden. Hierdoor is het aantal verkochte woningen voor het eerst in drie jaar gedaald volgens NOS.nl.

Verkoopaantallen

In het tweede kwartaal van 2017 stonden er 97.000 bestaande huizen te koop. De laatste keer dat er zo weinig huizen te koop stonden was in 2004. De woningverkoop daalde in april, mei en juni met 0.8% ten opzichte van dezelfde periode in 2016. Er zijn namelijk 59.900 huizen verkocht in het tweede kwartaal van dit jaar.

Oplossing woningtekort

Ger Jaarsma, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars pleit er voor om meer huizen te bouwen om de vraag naar huizen bij te benen en “om te voorkomen dat de woningmarkt tot stilstand komt en dat de prijzen exploderen”. Gemeenten, ontwikkelaars en makelaars moeten zich hiervoor inzetten volgens Jaarsma.

Krapte woningmarkt

Dat er krapte heerst op de woningmarkt is zichtbaar door de dalende verkoopcijfers. In Amsterdam daalde de verkoop met 22% en in Delft en Leiden met respectievelijk 18% en 17%. Maar de krapte op de Nederlandse woningmarkt is niet alleen merkbaar in de Randstad. Ook in steden in de rest van het land heeft de huizenmarkt last van de schaarste. Denk bijvoorbeeld aan steden als Groningen en Eindhoven.

Stijging woningverkoop

Bepaalde regio’s in Nederland laten juist een heel ander beeld zien. Daar stijgt het aantal woningverkopen. Neem bijvoorbeeld Lelystad waar het aantal verkopen steeg met 48%.

Prijsstijgingen

De krappe woningmarkt zorgt ervoor dat de prijzen hard stijgen. In het tweede kwartaal stegen de prijzen gemiddeld met 2.6% ten opzichte van het kwartaal ervoor. In vergelijking met dezelfde periode in 2016, was de stijging zelfs 9%. De gemiddelde woning wordt verkocht voor € 258.000,-. 2% hoger dan de piek in 2008 en meer dan 25% hoger op het dieptepunt van de crisis.

Maximale hypotheek

Kan jij de prijsstijgingen en de huizenverkoop bijbenen? Bereken hoeveel jij kan lenen op Hypotheek24.nl en zet de eerste stappen op de huizenmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *