Huizenjacht

13 tips die van jouw huizenjacht een succes maken

Leestijd: 3 minuten

Het gaat ontzettend goed met de huizenmarkt, zo goed dat er in sommige regio’s te weinig huizen zijn. Hierdoor kan het lastig zijn om een huis te vinden maar het is zeker niet onmogelijk. Helemaal niet als je onze tips gebruikt. Met onze 13 tips maak jij van jouw huizenjacht een succes.

1. Locatie moet goed zijn

Je kan veel veranderen aan je huis, maar wat je niet kan veranderen is de locatie. De locatie moet goed zijn! Kies een huis dat aan jouw eisen voldoet qua locatie. Is het dicht bij je werk, school en voorzieningen? Of juist niet, in een rustige omgeving met veel natuur. Het is maar net waar jij van houdt.

2. Energie neutraal

Energie neutrale woningen worden steeds belangrijker. Nieuwbouwwoningen voldoen aan de laatste eisen maar bestaande woningen vaak niet. Koop een huis dat zo energie neutraal mogelijk is of knap de woning op. Dat gaat je in de toekomst veel geld besparen!

3. Weet wat je wilt

Maak voordat je aan de huizenjacht begint een wensenlijst. Selecteer woningen die aan je wensen voldoen en ga niet kijken naar huizen die niet aan je eisen voldoen. Hierdoor bespaar je tijd met het bezichtigen van woningen die je toch niet wilt kopen.

4. Niet alle kijkers zijn kopers

Laat je niet intimideren door andere huizenkopers tijdens de bezichtiging. Niet iedereen die het huis bekijkt, wil het huis ook kopen. Sommigen zijn zich aan het oriënteren en bekijken daarvoor zoveel mogelijk woningen.

5. Er is altijd een geschikt huis

Gaan alle huizen aan je neus voorbij tijdens de huizenjacht en ben je geneigd om je wensenlijst aan te passen? Bedenk je dan dat je geen genoegen hoeft te nemen met minder. Je gaat het huis namelijk kopen, je gaat er langere tijd wonen en je bent er niet zomaar weer vanaf. Het duurt misschien even maar er is altijd een huis dat bij jou past.

6. Ga alvast in de buurt kijken

Voordat je een woning gaat bezichtigen, kan je alvast in de buurt kijken waar de woning staat. Wellicht valt de woning dan al af. Ook hiermee bespaar je tijd doordat je niet meer naar de bezichtiging toe hoeft.

7. Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar is in tijden van een krappe markt geen overbodige luxe. Als koper wordt je namelijk serieuzer genomen met aankoopmakelaar en een aankoopmakelaar kan je adviseren bij het bieden op een woning. Daarnaast zijn makelaars vaak goed op de hoogte als nieuwe woningen op de markt komen en houden ze woningsites voor je in de gaten. Een aankoopmakelaar kan dan ook handig zijn als er veel huizen worden aangeboden.

8. Stel een maximumbedrag vast

Bereken hoeveel jij kunt lenen en stel het maximale bedrag vast waarvoor je een huis wilt kopen. Laat je niet te verleiden om meer te bieden waardoor je het risico loopt dat je het huis straks niet kunt betalen.

9. Laat je goed voorlichten over de hypotheken die er zijn

Er zijn veel verschillen de soorten hypotheken. Maar welke past het beste bij jou en je situatie? Laat je hierover adviseren door een hypotheekadviseur van Hypotheek24.nl.

10. Afmetingen zijn niet het allerbelangrijkste

Bedenk je dat een groter huis niet per se kwalitatief beter is dan een kleinere woning. Extra ruimte levert niet automatisch meer woongenot op. Daarnaast maak je extra kosten voor de verwarming en verzekering als je een groter huis koopt.

11. Houd het hoofd koel tijdens de huizenjacht

Laat je niet gek maken of opjagen door berichten over de huizenmarkt. Wees realistisch en houd het hoofd koel. Doe alleen een bod op een huis dat je echt aanspreekt en bied niet meer dan je hebt.

12. Bezoek niet teveel huizen op een dag

Bezichtig niet teveel woningen in een keer, je hebt dan teveel indrukken die je niet goed met elkaar kunt vergelijken. De kans bestaat ook dat je woningen door elkaar haalt als je er teveel bekijkt. Maak foto’s tijdens de bezichtigingen zodat je thuis alles nog eens kunt bekijken.

13. Laat het huis bekijken door een expert

Sommige gebreken kan je zelf niet zien of zijn niet met het blote oog te zien. Het is goed om je toekomstige woning te laten checken door een taxateur en een bouwkundig ingenieur. Dan weet je zeker dat jouw woning goed is en kom je later niet voor verrassingen te staan.

Heb je alle tips gelezen? Dan kan de huizenjacht beginnen!

3 gedachten over “13 tips die van jouw huizenjacht een succes maken”

  1. Twee jaar duurde mijn huizenjacht. Omdat ik nu een goede en betaalbare woning heb gevonden, lijkt het achteraf te overzien. Tijdens deze periode verloor ik bijna de moed wel eens. Wat voor mij bijgedragen heeft aan het vinden van het juiste huis was het meenemen van een onafhankelijk iemand, namelijk mijn vriendin. Ik vond het totaal onpartijdige en spontane advies erg waardevol.

  2. Inderdaad een goed idee om de buurt waarin je een huis hebt gezien te verkennen. Zo krijg je een beter beeld van alle voorzieningen en de algehele sfeer. Met name wanneer je kinderen hebt is het belangrijk om dit te doen denk ik zelf.

  3. Behalve het inschakelen van een expert, makelaar, taxateur, etc. is het ook handig om samen met iemand een huis te bekijken. Enthousiasme of de wil om te slagen bij de koop van een huis kan ook verblindend werken. Een neutrale blik is dan zeer waardevol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *