Woningaanbod voor modale tweeverdieners flink gestegen

Leestijd: 3 minuten

Voor tweeverdieners met een modaal inkomen is het woningaanbod flink gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Voor alleenstaanden met een modaal inkomen blijft het echter vrij lastig om een woning te kunnen kopen. De kloof tussen een- en tweeverdieners op de woningmarkt is het afgelopen jaar nog groter geworden. Dit heeft te maken met de stijgende huizenprijzen en het aanhoudende woningtekort. Daarentegen stijgen de lonen van veel werknemers en is de hypotheekrente vrij stabiel. Wat doet dit met de betaalbaarheid van koopwoningen voor een- en tweeverdieners met een modaal inkomen? Wij leggen het uit!

Woningmarkt voor modale eenverdieners vrij uitzichtloos

Het modale inkomen is in 2024 vastgesteld op 44.ooo euro bruto, dat is een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. Met dit inkomen kun je als eenverdiener een hypotheek krijgen van ongeveer 195.000 euro. Hierbij wordt uitgegaan van een hypotheekrente van 3,9% (mét NHG), en een rentevaste periode van 10 jaar. De maximale hypotheek voor eenverdieners ligt hiermee 24.000 euro hoger dan een jaar geleden.

Ondanks de hogere leencapaciteit, blijft het aantal beschikbare koopwoningen voor eenverdieners met een modaal inkomen minimaal. Doordat de huizenprijzen zijn gestegen, levert de hogere leencapaciteit nauwelijks verbetering op voor eenverdieners die een woning willen kopen. Met een budget van rond de 200.000 euro heb je, met het huidige woningaanbod, slechts keuze uit 1,7 procent van alle woningen die te koop staan. Ten opzichte van vorig jaar is het woningaanbod voor eenverdieners niet veel verbeterd.

Tweeverdieners hebben meer keuze op woningmarkt

Voor tweeverdieners met een modaal inkomen ziet de woningmarkt er een stuk rooskleuriger uit. Met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van € 80.000, rekeninghoudend met een parttime werkende partner, kun je een hypotheek krijgen van 367.000 euro. Voor dit bedrag heb je keuze uit bijna 30 procent van het totale aantal woningen die te koop staan. Een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen hadden modale tweeverdieners slechts keuze uit 24,4 procent van het totale woningaanbod.

Beschikbare woningaanbod verschilt enorm per regio

Hoeveel woningen beschikbaar zijn voor modale een- en tweeverdieners verschilt enorm per regio. Zo is het woningaanbod voor beide groepen beperkter in de Randstad dan daarbuiten. Voor woningzoekenden met een modaal inkomen is de kans op een woning het kleinst in Amsterdam en Eindhoven, voor eenverdieners is dit zelfs vrijwel nihil. Van de grote steden hebben Rotterdam en Den Haag het hoogste percentage woningen beschikbaar voor zowel een- als tweeverdieners met een modaal inkomen.

Buiten de Randstad is het beschikbare woningaanbod het grootst in de provincies Groningen en Limburg. In Noord-Holland is het woningaanbod wat binnen het budget van modale een- en tweeverdieners valt het kleinst.

Meer focus op diversiteit van het woningaanbod

Ondanks dat de woningmarkt toegankelijker is voor tweeverdieners met een modaal inkomen, blijft het lastig om een geschikte koopwoning te vinden. Nog altijd is er sprake van een tekort van ongeveer 400.000 woningen, waar vooral alleenstaanden onder lijden.

Het steeds groter wordende verschil tussen een- en tweeverdieners onderstreept daarnaast dat het woningaanbod vooral is gericht op gezinswoningen. Het is daarom van belang om, naast het terugdringen van het woningtekort, meer focus te leggen op de diversiteit van het woningaanbod. Alleenstaanden hebben vaak andere specifieke behoeften en wensen voor een woning. Door meer woningen te creëren, specifiek gericht op alleenstaanden met een modaal inkomen, wordt de woningmarkt ook voor deze doelgroep in de toekomst hopelijk toegankelijker gemaakt.  

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop van een woning, en hoe je dit het beste kunt financieren? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *