Veel woningeigenaren hebben zorgen over hoge hypotheeklasten

Leestijd: 4 minuten

Uit onderzoek van stichting Nationale Hypotheek Garantie blijkt dat twee op de vijf woningeigenaren zich zorgen maakt over de hoge hypotheeklasten. Van de woningeigenaren geeft 40% aan net, of niet genoeg inkomen te hebben om rond te komen. Toch zien we tegelijkertijd dat het aantal betalingsachterstanden op de hypotheek de afgelopen jaren is gedaald. Zijn de financiële zorgen van woningeigenaren eigenlijk wel terecht? En wat kun jij doen als je moeite hebt om de hypotheeklasten te betalen? Lees het in onze blog!

Woningeigenaren hebben vaak nog maar kleine buffers

Het staat in schril contrast dat de financiële zorgen onder woningeigenaren groter zijn dan ooit, terwijl het aantal betalingsachterstanden op de hypotheek juist historisch laag ligt. Dat de zorgen groot zijn, komt mede door kleine buffers die woningeigenaren tegenwoordig nog hebben. Dit heeft ermee te maken dat de afgelopen jaren kosten voor levensonderhoud, zoals energie, boodschappen en vele andere producten flink duurder zijn geworden.

Gevoel van schaamte door financiële problemen

Toch vinden veel woningeigenaren die moeite hebben om de hypotheeklasten te betalen het moeilijk om professionele hulp te vragen, vaak vanuit een gevoel van schaamte. Vaak willen mensen het toch eerst zelf proberen op te lossen, door bijvoorbeeld te besparen op energiekosten, boodschappen, horeca, vakantie en andere leuke dingen. Alles om de woonlasten maar te kunnen betalen.

Wat kun je zelf doen? Handige tips!

Tip 1: Creëer overzicht in je financiën

Het klinkt misschien voordehandliggend, maar allereerst moet je overzicht creëren in je inkomsten en uitgaven. Alleen dan weet je wat er nodig is om jouw plaatje rond te krijgen. Vaak hebben mensen geen idee hoeveel geld er daadwerkelijk binnen komt en waar dit vervolgens aan wordt besteed.  

Tip 2: Bekijk je hypotheek: zo kun jij je maandlasten verlagen

In veel gevallen denken woningeigenaren dat ze niets aan hun hypotheek kunnen doen zodra deze eenmaal loopt. Toch zijn er meer mogelijkheden dan je denkt! Er zijn manieren waarbij jij je maandlasten kunt verlagen:

Verlagen van je risicoklasse

Nu de huizenprijzen stijgen zou het zomaar kunnen dat je hierdoor je maandlasten kunt verlagen. Heb jij een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten? Dan wordt de hoogte van de rente namelijk bepaald door de verhouding van je openstaande hypotheek ten opzichte van de marktwaarde van de woning. Dit wordt ook wel de risicoklasse genoemd. Iedere geldverstrekker heeft de rente zonder NHG opgedeeld in een aantal risicoklassen.

Je kunt in een lagere risicoklasse terecht komen wanneer de marktwaarde van je woning in de tussentijd is gestegen, maar ook wanneer je bijvoorbeeld (extra) hebt afgelost op je hypotheek. Hierdoor wordt de verhouding tussen het openstaande hypotheekbedrag en de marktwaarde van de woning kleiner. Naar mate deze verhouding lager wordt, zal ook het risico en dus de rente omlaag gaan.

Benieuwd of jij nog in de juiste risicoklasse valt? Met de meest recente vastgestelde WOZ-waarde of taxatierapport kunnen wij voor jou bekijken of je niet te veel betaalt! Plan hier een gratis oriëntatiegesprek met een van onze adviseurs.

Hypotheek oversluiten naar een lagere rente

Een tweede manier om je maandlasten te verlagen is het oversluiten van je hypotheek naar een lagere rente. Om te bepalen of het rendabel is om je hypotheek over te sluiten is het allereerst van belang om te controleren hoe hoog je boeterente is. Je betaalt boeterente wanneer je de hypotheek vroegtijdig oversluit, omdat de geldverstrekker als het ware ‘inkomsten misloopt’. De hoogte van de boeterente wordt bepaald door het verschil tussen de rente die je betaalt en de huidige marktrente. De stijging van de hypotheekrente van de afgelopen tijd heeft als groot voordeel dat je geen, of een lagere, boeterente betaalt.

Tip 3: Optimaliseer je inkomsten

Vaak laten mensen onnodig geld liggen. Ze vragen bijvoorbeeld geen toeslagen aan, terwijl ze daar wel recht op hebben. Of vergeten de hypotheekrente bij de belastingaangifte af te trekken, of vragen geen belastingteruggave aan voor hoge zorgkosten. Ook zouden jij en je partner kunnen overwegen om meer uren te gaan werken, om zo je inkomsten te optimaliseren.

Heb je financiële zorgen? Twijfel niet om hulp te vragen

Toch is het goed om op tijd hulp in te schakelen wanneer je moeite hebt om de hypotheeklasten te betalen. Financiele problemen worden vaak alleen maar groter naar mate je langer wacht. Hoe groter de problemen worden, hoe lastiger het ook wordt om het op te lossen. Wanneer je moeite hebt om de hypotheek te betalen, dan kun je dit aangeven bij de hypotheekverstrekker. Ook de gemeente kan je helpen wanneer je geldproblemen hebt. Samen wordt gekeken hoe jouw financiële huishouding kan worden verbeterd, eventueel met behulp van ‘budgetcoaches en jobcoaches’.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Ben jij benieuwd of je jouw maandlasten kunt verlagen en wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *