Huis te koop

Je hypotheek oversluiten?

Leestijd: 2 minuten

In 2018 kun je een hypotheek zonder NHG oversluiten naar een hypotheek met NHG.  Bij het afsluiten van een hypotheek moet je een rentevaste periode kiezen. In deze periode heb je in ieder geval zekerheid over de rente die je over je hypotheek betaalt. Maar wat als deze rente helemaal niet meer gunstig is en de rente allang is gedaald? Dan kun je ervoor kiezen je hypotheek over te sluiten. Tussentijds oversluiten gaat gepaard met een boete. Dus bekijk goed of het de moeite waard is.

Hypotheek zonder NHG oversluiten naar hypotheek mét NHG, het kan in 2018.

Heb jij nu al een bestaande hypotheek zonder NHG? In 2018 is het mogelijk deze over te sluiten naar een hypotheek mét NHG. Een voorwaarde hiervan is wel dat er een hypotheek met betere condities in de plaats komt. Je moet dus kunnen aantonen dat je er op vooruit gaat, bijvoorbeeld met een lagere rente.

Voor klanten die al een hypotheek met NHG hebben is het nog steeds mogelijk om over te stappen naar een andere geldverstrekker en de NHG te behouden.

Let op: De geldverstrekker mag altijd strenger zijn dan NHG en hoeft dit dus niet op te volgen.

Waarom oversluiten?

Als hypotheekrentes laag zijn dan kun je ervoor kiezen om je hypotheek over te sluiten. Stel dat jij nu 5% aan rente betaalt en de laagste rentes zijn nu 2%, dan scheelt dat je een hoop aan maandlasten.  Er zitten voor- en nadelen aan het oversluiten van een hypotheek:

Voordelen van oversluiten

  • Je profiteert van een lagere hypotheekrente waardoor je maandlasten lager zijn.
  • Je hebt de mogelijkheid om een andere hypotheekvorm kiezen.
  • Je kunt de hoogte van de hypotheek aanpassen.
  • De boete die je moet betalen is fiscaal aftrekbaar.

Nadelen van oversluiten

  • Je krijgt een hoge boete voor het tussentijds oversluiten.
  • Als je de boete meeneemt in je nieuwe hypotheek (en dus niet in één keer betaalt) is de rente over dit deel niet aftrekbaar. De boete zelf wel.
  • Je moet opnieuw kosten maken voor het afsluiten van een hypotheek. Denk aan hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten.
  • Je belastingvoordeel is lager, omdat je minder rente betaalt.

Is het voor jou voordelig?

Het oversluiten is dus alleen voordelig als het rentevoordeel afweegt tegen de boete die je krijgt voor het tussentijds oversluiten en de kosten die je maakt voor het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

Je maakt namelijk kosten voor het oversluiten van je hypotheek (denk aan taxatie en makelaarskosten) en je betaalt een boete aan de huidige geldverstrekker. De hoogte van de boete verschilt per situatie en  kun je opvragen bij de huidige geldverstrekker.

Meer wijzigingen in 2018 voor een hypotheek met NHG lees je hier.

Hulp nodig?

Heb jij hulp nodig bij het oversluiten van hypotheek? Onze hypotheekadviseurs kunnen je helpen en je alles vertellen over de nieuwe voorwaarden. Hypotheekadvies van Hypotheek24.nl is slechts 350 euro voor starters. Laat je ook de hypotheek door ons regelen, dan kost het 950 euro. Als je doorstromer of oversluiter bent, dan betaal je 650 euro voor een los advies. Sluit je de hypotheek ook via ons af, dan betaal je 1250 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *