6 wijzigingen voor een NHG hypotheek in 2018

Leestijd: 2 minuten

Wordt 2018 het jaar waarin je een woning koopt? Dan is het goed om te weten dat sommige regels veranderen betreft een hypotheek met NHG.

1. De kostengrens stijgt

Vanaf 1 januari stijgt de kostengrens voor een hypotheek met NHG naar €265.000. Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen stijgt de NHG-kostengrens naar maximaal €280.900.

2. Maximale hypotheek daalt naar 100 procent marktwaarde

In 2018 mag de maximale hypotheek niet meer hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. Je kunt dus nog maar 100 procent lenen in plaats van 101 procent in 2017. Het is dus niet meer mogelijk de kosten koper mee te financieren.

Voor woningen met energiebesparende voorzieningen kun je tot 106 procent lenen. Dit bedrag moet dan wel volledig besteed worden aan de energiebesparende middelen.

3. Inkomensverhoging binnen 6 maanden telt mee bij tijdelijk dienstverband

In 2017 kon je alleen een inkomensverhoging binnen 6 maanden na het bindende aanbod meenemen als je in vast dienstverband was. In 2018 mag dit ook een tijdelijk dienstverband zijn mét intentieverklaring. Je moet dan wel uit je proeftijd zijn.

De inkomensverhoging moet je áltijd kunnen aantonen door middel van een brief van je werkgever en mag onder geen enkele voorwaarde zijn. Er mag dus niet in de brief staan: “Bij gelijkblijvend presteren wordt het inkomen verhoogd.”

4. Flexbudget mag meegenomen worden als inkomen

Een flexbudget, een maandelijks geldbedrag naast je salaris, mag in 2018 worden meegenomen als inkomen bij het afsluiten van een hypotheek. Voorwaarde is wel dat je kan aantonen dat het volledige bedrag als salaris uitbetaald kan worden.

5. Verplichting overlijdensrisicoverzekering vervalt

Tot en met 2017 was het in veel gevallen bij een hypotheek met NHG verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 is dit niet langer verplicht. Zo verdwijnt de drempel voor alleenstaanden en kwetsbare groepen. Natuurlijk blijft het wel belangrijk in veel situaties. Om te voorkomen dat dat je nabestaanden op moeten draaien voor je hypotheekschuld.

6. Oversluiten naar een hypotheek met NHG

Heb jij nu al een bestaande hypotheek zonder NHG? In 2018 is het mogelijk deze over te sluiten naar een hypotheek mét NHG. Een voorwaarde hiervan is wel dat er een hypotheek met betere condities in de plaats komt. Je moet dus kunnen aantonen dat je er op vooruit gaat, bijvoorbeeld met een lagere rente.

Voor klanten die al een hypotheek met NHG hebben is het nog steeds mogelijk om over te stappen naar een andere geldverstrekker en de NHG te behouden.

Let op: Voor bovenstaande regels mag de geldverstrekker altijd strenger zijn dan NHG en hoeft dit dus niet op te volgen. De geldverstrekker kan bijvoorbeeld alsnog de overlijdensriscio verplichten.

Ben je klaar voor het nieuwe jaar?

Maak via Hypotheek24 een afspraak met de hypotheekadviseur. Zij helpen je verder met de voorwaarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *