VvE

Is jouw VvE oké?

Leestijd: 2 minuten

Als je een appartement gaat kopen dan wordt je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze vereniging is belangrijk voor de waarde van je huis. De vereniging maakt namelijk een plan voor het onderhoud van het hele gebouw. Belangrijk dus om de VvE te checken voordat je het appartement koopt.

Wanneer ben je lid van een VvE?

Als je een woning koopt, dan koop je in feite de grond onder de woning. Als er niet kan worden vastgesteld van wie die grond is, in bijvoorbeeld het geval van een appartementencomplex of een flatgebouw dan wordt de grond gesplitst in de rechten. Je wordt dan mede-eigenaar van de grond. Je wordt dan automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit betekent dat alle eigenaren van één gebouw samen verantwoordelijk zijn voor het hele gebouw. Daar betaal je maandelijks servicekosten voor.

Check jouw VvE vooraf

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft een checklist gemaakt om te beoordelen of jouw VvE in orde is. Pak deze checklist er bij om te kijken of jouw VvE goed functioneert. Het is heel vervelend als je een appartement koopt en het onderhoud onderling niet goed is geregeld.

Checklist

Waarom is een VvE belangrijk?

VvE’s zijn er voor om onderhoud goed te regelen. Een goed functionerende vereniging is daarom belangrijk. Het is namelijk een investering in het onderhoud van het pand dat bijdraagt aan de waardevastheid van de woning.  Als jouw VvE niet aan de voorwaarden voldoet dan is de kans groot dat de geldverstrekker geen hypotheek wil verstrekken.

Maak slapende VvE’s actief

Een deel van de VvE’s in Nederland is niet actief. Deze gebouwen hebben dus een groot risico op achterstallig onderhoud. De waarde van je huis daalt hierdoor. Maak slapende VvE’s daarom wakker door initiatief te nemen en een meerjarenonderhoudsplan te maken.

Lees hier alles over het wakker maken van slapende VvE’s.

Nieuwe regels voor VvE vanaf januari 2018

VvE’s zijn met ingang van januari 2018 wettelijk verplicht een minimale reservering per jaar op te bouwen als reservepotje voor groot onderhoud. Denk aan onderhoud aan gevel, dak of lift en duurzaamheidsmaatregelen, zoals isolatie. De overheid heeft dit besloten, omdat ongeveer de helft van de VvE’s te weinig spaart, wat kan leiden tot achterstallig onderhoud.

Het opbouwen van dit reserverfonds kan op twee manieren:

  1. Meerjarenonderhoudsplan

Met dit plan kun je goed inzichtelijk maken wat het maandelijks gaat kosten. Er staat in welke werkzaamheden plaats moeten gaan vinden, wanneer dit plaats gaat vinden en wat de kosten ervan zijn.

  1. 0,5% van de herbouwwaarde

Een andere manier om het onderhoud te financieren, is jaarlijks minimaal 0,5% van de herbouwwaarde van het gehele woningcomplex te reserveren. De herbouwwaarde van een gebouw staat op het polisblad van de brand- en opstalverzekering.

Heb jij meer vragen over de VvE? Het serviceteam van Hypotheek24.nl staat altijd voor je klaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *