Overbruggingskrediet

“Ik heb een overbruggingskrediet nodig. Hoe gaat dat in zijn werk?”

Leestijd: 2 minuten

Je hebt met heel veel plezier in je huis gewoond maar je bent er nu echt uitgegroeid. Het is tijd voor een nieuwe woning! Je hebt net een nieuw huis gekocht en om de koop helemaal rond te krijgen heb je een overbruggingskrediet nodig. Wij leggen uit wat het is en aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Wat is een overbruggingskrediet?

Je hebt je oude huis verkocht met overwaarde of je verwacht je huis met overwaarde te verkopen. Overwaarde betekent dat de opbrengst van de verkoop hoger is dan de hypotheekschuld die op het huis rust. Deze overwaarde heb je nodig om je nieuwe woning te kunnen kopen. Op dat moment komt het overbruggingskrediet om de hoek kijken. Je kan namelijk nog niet over de overwaarde beschikken als je huis nog niet is verkocht. Het krediet zorgt samen met de hypotheek voor de financiering van je nieuwe huis, totdat je oude woning verkocht is en jij over de overwaarde kunt beschikken.

Wanneer kan je een overbruggingskrediet afsluiten?

Een overbruggingskrediet kan worden afgesloten als je een nieuw huis hebt gekocht en als:

  • Je oude woning te koop staat;
  • Je oude woning al verkocht is.

Is een van deze twee situaties op jou van toepassing? Dan kan je kijken naar de voorwaarden waar je aan moet voldoen om een overbrugging af te kunnen sluiten.

Wat zijn de voorwaarden?

Een overbruggingskrediet wordt niet zomaar verstrekt. Je moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Tijdens de looptijd van het overbruggingskrediet moet je dubbele lasten kunnen betalen. Je moet namelijk zowel de hypotheek van de oude als de nieuwe woning op kunnen brengen. Geldverstrekkers willen graag dat je hiervoor voldoende eigen middelen hebt, dit moet je kunnen aantonen;
  • Het overbruggingskrediet heeft een minimale en een maximale looptijd. Deze looptijden verschillen per geldverstrekker, maar je kan denken aan een periode van twaalf tot vierentwintig maanden;
  • Een gevalideerd taxatierapport van je oude woning is vaak verplicht als je oude woning nog niet is verkocht.

Zorg ervoor dat je aan deze voorwaarden kunt voldoen.

Hoe hoog is het krediet?

Je bent niet vrij om de hoogte van het overbruggingskrediet zelf te bepalen. De hoogte van het krediet is afhankelijk van de situatie.

  • Je oude woning staat te koop;

De hoogte van het krediet wordt bepaald aan de hand van de verwachte overwaarde. Geldverstrekkers hanteren verschillende percentages, vaak gaat het om 80% tot 90% van de verkoopprijs.

  • Je oude woning is al verkocht;

Als je huis is verkocht, kan je minimaal 95% tot 100% van de verkoopprijs krijgen min de hypotheeksom die op je huis rust. Het is ook mogelijk dat je de overwaarde min de verkoopkosten als overbruggingskrediet kunt krijgen.

Het krediet is bij een onverkochte woning lager, dan bij een verkochte woning. De geldverstrekker weet namelijk niet hoe lang je woning nog te koop zal staan en wat de verkoop op zal leveren.

Hoeveel leningen heb je tijdens de overbruggingsperiode?

Tijdens de overbruggingsperiode heb je drie verschillende leningen:

  • De hypotheek voor je oude woning;
  • De hypotheek voor je nieuwe woning;
  • Het overbruggingskrediet.

De hypotheek voor je oude woning en het overbruggingskrediet worden allebei ingelost als je oude woning is verkocht.

Heb je vragen over het overbruggingskrediet?

Als je vragen hebt over het afsluiten van een overbrugging, dan kan je een afspraak maken voor een gratis belafspraak met Hypotheek24.nl. Ook voor andere vragen over het afsluiten van je hypotheek kan een afspraak maken met een van onze hypotheekexperts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *