Extra aflossen

Mythe: een aflossingsvrije hypotheek hoeft niet te worden afgelost

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen in Nederland hebben een aflossingsvrije hypotheek. Je maandlasten zijn laag omdat je alleen maar rente betaalt en niet aflost. Je hoeft namelijk niet af te lossen tijdens de looptijd van deze hypotheek. Maar dat betekent echter niet dat deze hypotheek helemaal niet hoeft te worden afgelost!

Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een goedkope hypotheekvorm. Je maandlasten zijn laag doordat:

  • Je de hypotheekschuld niet aflost;
  • Je een deel van de betaalde rente terugkrijgt vanwege de hypotheekrenteaftrek.

Dankzij de lage maandlasten is deze hypotheekvorm in het verleden vaak afgesloten. Maar wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van de hypotheek?

Hypotheek loopt af

Een hypotheek heeft een standaard looptijd van 30 jaar. Als je hypotheek afloopt en als deze aflossingsvrij is, staat de hele hypotheekschuld nog open. De bank wil op dat moment graag dat jij de hypotheek aflost. De aflossingsvrije hypotheek moet namelijk wel degelijk worden afgelost. Als je de hypotheekschuld niet kan aflossen, kan je ook een andere hypotheek afsluiten.

Hypotheek afsluiten

Als je een andere hypotheek afsluit, zijn de maandlasten  een stuk hoger. Je moet namelijk rente betalen, aflossing en je krijgt geen hypotheekrenteaftrek meer. Je hebt namelijk al 30 jaar hypotheekrente afgetrokken tijdens de looptijd van je aflossingsvrije hypotheek. Het is mogelijk dat je de nieuwe maandlasten niet kunt betalen, bijvoorbeeld doordat je inkomen lager is doordat je met pensioen bent gegaan. Het is dus handig om je aflossingsvrije hypotheek af te lossen of over te sluiten! Daarnaast zijn er nog meer voordelen van het aflossen van deze hypotheek.

Hypotheekrente vergelijken

Denk jij er over om je aflossingsvrije hypotheek over te sluiten in plaats van een deel af te lossen? Vergelijk dan de actuele hypotheekrente op Hypotheek24.nl en bereken je nieuwe maandlasten. Dan weet je precies wat je iedere maand kwijt zult zijn aan je nieuwe hypotheek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *