Banken starten pilot met hypotheken voor duurhuurders

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen in de vrije sector betalen een hoge huur, soms wel een derde van het inkomen. Voor veel duurhuurders is het tot dusver niet mogelijk geweest om een hypotheek te krijgen voor de aankoop van een woning. Maar dat kan in het vervolg misschien wel! Een klein aantal geldverstrekkers en banken zijn vandaag begonnen met een proef waarbij er duizend hypotheken verstrekt zullen worden aan duurhuurders, mits hun betaalgedrag in orde is. Dat meldt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Duurhuurders

In de vrije sector liepen de huurprijzen de afgelopen jaren flink op, zo is het begrip duurhuurders ontstaan. Het gaat dan om huurprijzen van boven de 1.000 euro per maand. Door strenge leennormen is het voor deze groep mensen vaak niet mogelijk een hypotheek te krijgen, ondanks dat de maandlasten daarvan lager zijn dan de maandelijkse huur. Ook sociale huurwoningen zijn geen optie voor deze groep, daar verdienen ze dan weer net te veel voor.

Hoe werkt de pilot?

De NHG is samen met Aegon, BLG Wonen, Florius en Vereniging eigen Huis gestart met een pilot waarbij duizend huishoudens in een ‘duurhuur’ situatie onder bepaalde voorwaarden toch een hypotheek kunnen krijgen. Het gaat om woningen onder de NHG-grens (355.000 euro). Een belangrijke voorwaarde is dat een huurder minimaal drie jaar opeenvolgend huur heeft betaald, en daarbij geen betalingsachterstand heeft opgelopen. Daarnaast moet het inkomen ook hoog genoeg zijn om de woonlasten te kunnen betalen zonder spaargeld daarbij in te zetten. Deze pilot duurt in eerste instantie twee jaar maar kan tussentijds verder worden uitgebreid. Wij zullen deze ontwikkeling op de voet blijven volgen.

Gratis oriëntatiegesprek: maak een afspraak!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of druk hier! Handig toch?

Bron: Nationale Hypotheek Garantie, 27 januari 2022.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *