AD: ‘Banken kunnen run op hypotheken nauwelijks aan’

Leestijd: 2 minuten

Het is druk op huizenmarkt. Enorm druk. Met de verlaging van de NHG-grens en nieuwe regels per 1 juli is er al enkele weken geleden een run op hypotheken gaande. Het Algemeen Dagblad meldt dat verschillende banken en partijen op de hypotheekmarkt de grote vraag nauwelijks aankunnen. Met als gevolg, veel huizenkopers die in onzekerheid zitten. Banken ontkennen in een reactie de vraag niet aan te kunnen, maar werken wel avonden en weekenden door om de aanvragen op tijd te kunnen verwerken.

 

‘Beding een langere termijn om je financiering te regelen’

De Rotterdamse makelaar Frits Markus stelt in het stuk dat banken een chronisch personeelstekort hebben en de vraag naar hypotheken maar slecht aan kunnen. Hans André de La Porte van Vereniging Eigen Huis raadt huizenkopers aan om een langere termijn te bedingen bij de verkoper om de financiering rond te krijgen. De termijn voor ontbindende voorwaarden is nu in de regel zes weken. De La Porte: ‘Acht weken is niet gek’.

Termijnen bij hypotheken

In een reactie laat de ABN Amro weten dat ze inderdaad meer personeel nodig hebben. ‘Maar door mensen op avonden door de week en ‘s avonds in te vliegen, lukt het ons alle aanvragen op tijd te verwerken,’ aldus Jeroen van Maarschalkerweerd in een reactie. Rabobank zegt dat als mensen uiterlijk vandaag, 22 juni, alle stukken juist aanleveren, ze nog voor 1 juli een offerte in huis hebben.

Finaal akkoord

Bij Hypotheek24.nl merken we dat banken en geldverstrekkers het momenteel erg druk hebben met de hypotheken. Normaal is de doorlooptijd voor een finaal akkoord (wanneer wij het complete dossier doorsturen naar de geldverstekker) 6 tot 8 werkdagen. Door de drukte is deze doorlooptijd bij de hypotheken opgelopen tot 10 tot 14 werkdagen. Kortom, de drukte is zeker merkbaar. Ook Hypotheek24.nl zet alle zeilen bij om alle aanvragen zo snel en goed mogelijk te behandelen. Dat doen we door extra personeel aan te nemen, maar ook door ‘s avonds langer door te werken. Zorg dat je alles zo volledig en correct mogelijk aanlevert, dan gaat de doorloop des te sneller!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *