Wat verandert er per 1 juli 2015 op de huizenmarkt?

Leestijd: 2 minuten

Per 1 juli 2015 veranderen er een aantal zaken op de huizenmarkt, die vooral gevolgen hebben voor hoeveel jij kan lenen. Misschien vond jij de regels voor het maximale leenbedrag al streng genoeg, maar de overheid vindt dat er toch nog te veel mensen in de financiële problemen doordat de hypotheeklasten te hoog liggen. Daar willen ze wat aan doen. De grens waaronder je nog een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan krijgen gaat omlaag en de regels voor hoeveel jij kan maximaal lenen worden strenger. We zetten de wijzigingen op een rijtje.

 

NHG-grens daalt

Per 1 juli wordt de grens waaronder je een hypotheek met NHG kan krijgen verlaagd van 265.000 naar 250.000. In de praktijk betekent dat dat het huis dat je koopt nog maximaal 231.000 euro mag kosten. Voor 1 juli is dit nog 250.000 euro. Wie een hypotheek onder NHG heeft, geniet van extra bescherming op het moment dat je de maandlasten onverhoopt niet meer kunt dragen. De kosten voor NHG zijn 1% van jouw hypotheeksom. In ruil daarvoor krijg je wel een flink lagere rente van de bank.

Schermafbeelding 2015-06-15 om 15.09.40

Strengere regels maandlasten

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, beter bekend als Nibud, stelt jaarlijks de normen vast waar hypotheken aan moeten voldoen. Het Nibud houdt in de gaten of mensen bij de huidige leennormen niet in de problemen komen. Zoja, dan stellen ze de zogenaamde  financieringslastpercentages bij. Deze percentages bepalen welk deel van het inkomen gebruikt mag worden voor de hypotheek. Doel is om zo te waarborgen dat mensen nu en in de toekomst nog voldoende over houden om de maandlasten van de hypotheek te kunnen betalen. Het Nibud heeft besloten dat de regels nog scherper moeten en dat meer rekening gehouden dient te worden met onverwachte uitgaven als hoge zorgkosten of het krijgen van een kind.

In de praktijk komt het erop neer dat vooral mensen met een gemiddeld inkomen (rond de 35000 euro per jaar) er het meeste van merken. Zij zullen rond de 5 á 10% minder kunnen lenen.

Wil je via Hypotheek24.nl nog gebruik maken van de oude regels?

Dat kan zeker nog, maar wees er wel snel bij. Het verwerken en keuren van alle documenten kost tijd. Zorg dat je uiterlijk maandag 22 juni alle documenten correct hebt aangeleverd, dan hebben wij voldoende tijd om de hypotheekofferte aan te vragen. De aanvraagdatum van de offerte is leidend als het gaat om het wel of niet gebruik kunnen maken van de ‘oude regels’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *