starter

Percentage starters groeit steeds minder hard

Leestijd: 2 minuten

Het percentage starters op de woningmarkt groeit minder hard dan afgelopen jaar meldt adviesbureau IG&H. Afgelopen jaar was 23 procent van de mensen die hypotheken afsloten starter. 56 procent was doorstromer en 21 procent sloten hun hypotheek over. 

Dat het aantal starters minder hard groeit op de woningmarkt komt onder andere door de stijging van de woningprijzen en doordat je minder kunt lenen voor een hypotheek.

Oorzaken aandeel starters groeit minder hard

Woningprijzen stijgen

De huizenprijzen blijven stijgen. Vorig jaar steeg de gemiddelde huizenprijs met gemiddeld 1.551 euro per maand. Als jij al een hypotheek hebt, dan wordt je huis dus meer waard. Maar dit is nadelig als jij een starter op de woningmarkt bent en juist een huis wilt gaan kopen.

Je kunt nog maar 100 procent van de marktwaarde lenen

In 2018 kun je nog maar 100 procent van de marktwaarde lenen voor een hypotheek. Dat betekent dat je er rekening mee moet houden dat je eigen geld inlegt voor de aankoop van je woning. Denk aan kosten zoals advies-, notaris of taxatiekosten. Deze zijn niet meer mee te financieren uit de hypotheek.

Extra kosten overbruggen als starter?

1. Eigen geld inleggen

Doordat je niet meer dan 100 procent kunt lenen voor je hypotheek betekent het dat je hypotheek de extra kosten, bijvoorbeeld de kosten koper, niet dekt. Je moet dus spaargeld gebruiken om de woning te kopen.

2. Een familielid schenkt of leent je geld

Een andere optie is om geld te lenen van familieleden. Mocht je dit willen doen stel dan een contract met hun op. Dit is voor de bescherming van zowel jou als die van je ouders. Zo weet iedereen precies hoe de regeling in elkaar steekt en wat er besproken is.

Een familielid kan ook geld schenken. In dat geval moet je voor je hypotheekaanvraag een schenkingsovereenkomst opstellen. In 2018 mogen ouders maximaal € 100.800,- belastingvrij schenken voor de aankoop van een eigen woning.

3. Vraag een starterslening aan

Een starterslening is een hypotheek die wordt afgesloten via de gemeente en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).
Deze lening wordt gebruikt om het bedrag te overbruggen dat je anders uit spaargeld moet financieren. Dus het verschil tussen het bedrag dat je maximaal kunt lenen en het bedrag dat je uiteindelijk nodig hebt voor het kopen van je woning. Per gemeente verschillend het of je een starterslening krijg. Kijk hier of de starterslening in jouw gemeente geldt. 

Hulp nodig?

Mocht je nog verdere vragen hebben of hulp nodig hebben bij het zoeken van een hypotheek? Onze hypotheekexperts staan voor je klaar. Je kan met hun chatten op de site of bellen naar 020 2611 666.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *