Wat is de Wet Hillen en waarom wordt hij afgeschaft?

Leestijd: 2 minuten

Eind vorig jaar ging het al rond, het kabinet wil de Wet Hillen afschaffen. Dit gaat problemen veroorzaken voor ongeveer een vijfde van de woningbezitters in Nederland. Heeft dit ook effect op jouw hypotheek?

Wet Hillen afschaffen

Wat is de Wet Hillen?

De Wet Hillen is in 2005 ingevoerd voor mensen die hun hypotheek – bijna – volledig hebben afgelost. De Wet laat de eigenwoningforfait vervallen als die hoger is dan de hypotheekrente. Dat betekent dus dat als je minder hypotheekrente betaalt – omdat je meer hebt afgelost – je eigenwoningforfait niet meer hoeft op te tellen bij je belastbaarinkomen. Je hebt dus een belastingvoordeel.

Sinds 2013 is het verplicht geworden om je hypotheek af te lossen in 30 jaar als je recht wilt hebben op een hypotheekaftrek. Hierdoor is de stimulans om je hypotheek af te lossen in de vorm van het vervallen van het eigenwoningforfait overbodig geworden. Daarom wordt de Wet afgeschaft.

Mensen die hun hypotheek bijna hebben afgelost zijn hier niet blij mee. Zij moeten nu weer het eigenwoningforfait optellen bij hun inkomen om hier belastinggeld over te betalen ook al hebben zij hun hypotheek al – bijna – afgelost.

Wie hebben er last van?

Het gaat voornamelijk om ouderen die hier last van zullen hebben, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat klinkt best logisch. Hoe ouder de woningseigenaar is, hoe lager de hypotheekschuld. Zij hebben langer de tijd gehad om de hypotheek af te lossen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 96 procent van de mensen die gebruik maken van Wet Hillen 45 jaar of ouder zijn. Ook blijkt, als het CBS de eigen woning en eventuele hypotheekschuld niet meetelt, dat mensen die zich aan deze wet houden meer geld bezitten dan mensen die hier niet onder vallen. Voor ouderen tussen de 70 en 75 jaar is de schade het grootst. Dit komt omdat zij in het dagelijks leven voornamelijk leven van het pensioen. Met geen andere inkomsten komt er nu een kostenpost bij.

Wanneer wordt de Wet afgeschaft?

De wet wordt in 30 jaar afgebouwd. Dit betekent dat huizenbezitters die nu nog onder de wet vallen elk jaar een beetje meer eigenwoningforfait optellen bij hun belastbaar inkomen. Over 30 jaar wordt het volledige eigenwoningforfait bij het belastbaar inkomen opgeteld.

Andere vragen?

Mocht je nog verdere vragen hebben over welke actie jij nou precies kan nemen als je ook onder Wet Hillen valt? Wij hebben een heel team met hypotheekadviseurs voor jou klaar staan. Zij zijn te bereiken op 020 2611 666.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *