Vermogen huishoudens neemt toe met 10 procent

Leestijd: 2 minuten

Het vermogen van Nederlandse huishoudens is in 2016 toegenomen met 10 procent. Het vermogen is gestegen doordat de woningprijzen zijn toegenomen. Dit wordt vanochtend geconstateerd door het CBS als de cijfers vergeleken worden met 2015.

vermogen huishoudens

Hoe komt dit?

Het vermogen van Nederlandse huishoudens neemt toe tot 22.100 euro. De waarde van de huizenprijzen is gestegen met 26.100 euro ten opzichte van 2015. De prijsstijging- en dalingen hebben op dit moment een grote invloed op het vermogen huishoudens.  In 2016 was het niveau van het vermogen hetzelfde als in 2015 als we de eigen woning waarde niet meetellen.

In 2016 hadden drie op de vijf huishoudens een eigen woning. Koopwoningen staan op nummer één als we kijken naar de totale bezittingen van huishoudens. Hierna volgen bank- en spaartegoeden, aanmerkelijke belangen zoals coöperaties. Het aantal huishoudens dat meer schulden dan bezittingen had is in 2016 afgenomen. De meeste schulden bestaan uit hypotheekschulden. Wanneer jouw hypotheekschuld hoger is dan de waarde van je huis is er sprake van een restschuld. 

Wie heeft het hoogste vermogen?

In de gemeente Laren in Noord-Holland hebben huishoudens het hoogste vermogen. Gevolgd door zes plaatsen uit Noord-Brabant; Oirschot, Sint Anthonis, Alphen-Chaam, Haaren, Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden. In deze plaatsen wonen veel ouderen die een groot vermogen hebben opgebouwd.

Hoe kan jij je vermogen opbouwen?

1. Beleggen
Er is altijd een doel als je vermogen op gaat bouwen. Een goed voorbeeld van opbouwen is sparen. Op dit moment levert dat alleen niet veel op. Als je geld voor langere tijd aan de kant kan zetten is beleggen een goed idee.

2. Tijd is geld
Een vermogen opbouwen kost tijd. Hoe langer je niet aan het geld zit dat je hebt weggezet, hoe sneller je vermogen opbouwt.

3. Maak een berekening
Er zijn verschillende manieren om uit te rekenen hoeveel vermogen je kan opbouwen in een periode. Hiermee spelen een aantal factoren mee: je maandelijkse inleg, de looptijd, het rendement en het startkapitaal. Met deze gegevens kan je uitrekenen hoeveel vermogen je kan opbouwen aan het eind van een periode.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig met hoe jij het beste vermogen kunt opbouwen of advies voor de hoogte van je hypotheek? Onze hypotheekadviseurs staan voor jou klaar. Zij zijn ook te bereiken op 020 2611 666.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *