Positieve trends op de huizenmarkt

Leestijd: 2 minuten

De situatie op de huizenmarkt wordt steeds beter. In de afgelopen maanden is het aantal verkochte woningen steeds iets gestegen. Daarnaast zijn er relatief veel mensen die huizen bezichtigen en gaan mensen steeds sneller over tot de aankoop van een huis in populaire gebieden. In die gebieden wordt ook vaak meer betaald voor een huis dan de vraagprijs, zo meldt de Telegraaf.

Verkopen vs. bezichtigingen

In de eerste drie maanden van dit jaar zijn de huizenverkopen steeds wat gestegen. In januari verkochten 14.300 mensen hun huis. In februari en maart werden er respectievelijk 15.700 en 15.800 woningen van de hand gedaan. Verder zijn er relatief veel bezichtigingen. In februari waren er 197.000 bezoeken en in maart waren dat 188.000. Daarnaast was er op 28 maart de Open Huizen Dag dat 150.000 bezoekers trok. Ook het aantal hypotheekaanvragen is flink toegenomen in de afgelopen periode.

Huizenverkoop

Bezichtigingen

Welke factoren beïnvloeden de huizenverkoop?

Op dit moment is het gunstig om een huis te kopen vanwege verschillende factoren. Het is nu nog mogelijk om een huis te kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van maximaal €265.000,-. Per 1 juli gaat de NHG-grens omlaag naar €245.000,-. De huizenprijzen zijn momenteel relatief laag en een bijkomend voordeel is de lage hypotheekrente. Ook deze maand verlaagde het overgrote merendeel van de hypotheekaanbieders hun rentetarieven opnieuw. Daarnaast neemt het vertrouwen van potentiële kopers toe waardoor ze eerder overgaan tot de koop van een huis.

Waarom zijn de rentetarieven zo laag?

De rentetarieven zijn volgens Wegwijs zo laag doordat banken geld kunnen lenen van de Europese Centrale Bank (ECB) tegen een laag rentetarief. De ECB biedt dit lage rentetarief aan om economische groei te bevorderen. Dat lage rentetarief kunnen banken weer doorberekenen aan hun klanten die tegen een zeer lage rente een hypotheek af kunnen sluiten. Hypotheekverstrekkers willen graag gebruik maken van de steeds positievere stemming op de huizenmarkt, en zij hopen met scherpe rentetarieven veel klanten te trekken.

Sluit zelf een hypotheek af

Sta jij op het punt om een huis te kopen? Sluit dan nu online een hypotheek af. Via het stappenplan van Hypotheek24.nl kan je eenvoudig zelf een hypotheek afsluiten. Door zelf een hypotheek af te sluiten kan je besparen op de kosten van een duur hypotheekadvies. Een hypotheek afsluiten kan je namelijk goed zelf. Heb je vragen? Dan helpen wij je verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *