Erfpacht

Erfpacht: wat is dat en wat betekent het voor jou?

Leestijd: 2 minuten

Je hebt jouw ideale woning gevonden. Eindelijk! Je was er al tijden naar op zoek. Plotseling zie je dat je voor de woning erfpacht moet betalen. Wat betekent dat voor jou en je hypotheek?

Wat is erfpacht?

Als je een huis koopt op erfpachtgrond, dan wordt je wel eigenaar van de woning, maar niet van de grond waar de woning op staat. De grond is bijvoorbeeld van de gemeente of van een particulier. Erfpacht is een recht waardoor je gebruik mag maken van de grond. Om de grond te mogen gebruiken wordt een zogenaamde canon betaald.

Wanneer krijg je te maken met erfpacht?

Niet iedere koopwoning staat op grond waar erfpacht voor betaald moet worden. Er zijn genoeg plekken in Nederland waar je er niet mee te maken krijgt. Bekende plaatsen waar woningen op erfpachtgrond kunnen staan zijn Amsterdam en Den Haag.

Hoe zit het met je maximale hypotheek?

Een huis kopen met erfpacht zorgt er voor dat je minder kan lenen. Je moet naast de hypotheeklasten namelijk de erfpachtcanon wel kunnen betalen. Heb je hier vragen over? Maak dan een afspraak met een van de hypotheekadviseurs van Hypotheek24.nl. Zij kunnen je alles vertellen over erfpacht en je maximale hypotheek.

Wat is het verschil tussen tijdelijke, voortdurende en eeuwigdurende erfpacht?

Om het wat ingewikkelder te maken zijn er verschillende soorten erfpacht. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Tijdelijk: de canon staat voor een bepaalde termijn vast en die termijn loopt op gegeven moment af;
  • Voortdurend: je krijgt te maken met tijdvakken waarvoor de canon wordt vastgesteld. Loopt een tijdvak af? Dan wordt de canon vastgesteld voor een nieuw tijdvak waarbij de voorwaarden kunnen veranderen;
  • Eeuwigdurend: je koopt de canon voor altijd af.

Let op

Eeuwigdurend afkopen is niet hetzelfde als het kopen van de grond. Je wordt dus geen eigenaar van de grond.

Hoe wordt de hoogte van erfpacht vastgesteld?

De erfpachtcanon wordt bepaald aan de hand van de grondwaarde op het moment dat de canon wordt vastgesteld. Over het algemeen betaal je ieder jaar 5% van de grondwaarde aan erfpachtcanon. Vraag bij het kopen van een huis aan de huidige eigenaren hoeveel zij betalen en voor hoe lang de canon vast staat. Dan heb je een idee over de toekomstige kosten.

Tip

Erfpachtcanon kan je aftrekken van de belasting. Neem voor meer informatie hierover contact op met de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *