Bruto- en netto maandlasten

Weet jij het verschil tussen bruto- en netto maandlasten?

Leestijd: 2 minuten

Je wilt graag een huis kopen, daar hoort ook een hypotheek bij! Vaak zie je bij de hypotheken die je bekijkt en vergelijkt zowel de bruto- als de netto maandlasten staan. Weet jij precies wat het verschil is tussen de bruto- en netto maandlasten?

Hypotheekvormen en bruto- en netto maandlasten

De uitleg tussen de bruto- en netto maandlasten begint bij de twee hypotheekvormen die je kunt kiezen als je voor het eerst een huis koopt: de annuïtaire en de lineaire hypotheek. Beide hypotheekvormen los je helemaal af, hierdoor heb je aan het eind van de looptijd van de hypotheek geen hypotheekschuld meer.

Maar de lineaire- en annuïteitenhypotheek verschillen ook van elkaar. Je kan de hypotheken onderscheiden dankzij de opbouw van de bruto- en netto maandlasten.

  • Bruto maandlasten

De bruto maandlasten bestaan uit aflossing en rente die je betaalt. Je lost namelijk iedere maand een deel van de hypotheekschuld af en je betaalt rente over de openstaande schuld.

  • Netto maandlasten

Netto maandlasten zijn de bruto maandlasten min de hypotheekrenteaftrek. De netto maandlasten zijn de daadwerkelijke lasten.

Annuïteitenhypotheek

Bij de annuïtaire hypotheek betaal je in het begin veel rente en je lost weinig af, dat zijn je bruto maandlasten. Je netto maandlasten zijn laag omdat je relatief veel hypotheekrente kunt aftrekken. Naarmate de hypotheek langer loopt ga je steeds meer aflossen en minder hypotheekrente betalen. Hierdoor nemen je maandlasten toe.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek los je altijd een vast bedrag af en daarnaast betaal je rente, oftewel de bruto maandlasten. Je begint daardoor met hoge maandlasten en je betaalt gedurende de looptijd van de hypotheek steeds minder rente omdat je meteen veel hypotheekschuld aflost. Zowel de bruto als netto maandlasten gaan dan omlaag.

Wil jij weten wat de voor- en nadelen zijn van de annuïtaire- en lineaire hypotheek? Kijk dan verder op ons blog.

Hypotheekadvies

De lineaire en de annuïteitenhypotheek lijken op elkaar. Je lost ze immers in zijn geheel af, maar je weet nu dat ze anders zijn opgebouwd. Als jij zeker wilt weten welke hypotheekvorm bij jou past, kan je kiezen voor het hypotheekadvies van Hypotheek24.nl. Bekijk de beschikbaarheid en maak snel een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *